• (Archieffoto ter illustratie).

    ANP Foto

Houtkachel mag blijven van Raad van State

ERMELO Door de gemeente Ermelo is terecht een vergunning verleend voor het plaatsen van een kachelpijp bij een in aanbouw zijnde woning. Dat maakt dat ook terecht niet is ingegaan op een verzoek handhavend op te treden.

Wijnand Kooijmans

Dat blijkt uit de uitspraak van de Raad van State waar een buurman zowel bezwaar had gemaakt tegen het verlenen van de vergunning, als de weigering handhavend op te treden. Door de bezwaarde is aangegeven dat hij vooral in het stookseizoen geur- en rookoverlast ervaart hetgeen hij kracht bijzette door het overleggen van een logboek, foto's en videomateriaal.

Zijn bezwaren zijn in eerste instantie ongegrond verklaard door het Ermelose college van burgemeester en wethouders. Dat standpunt werd overgenomen door de rechtbank Gelderland. De rechter gaf onder meer aan dat een onderdeel van de wet slechts geldt voort bescherming van de bewoners van het pand waarin de houtkachel zicht bevindt. Maar dat deze normen niet gelden voor bescherming van omwonenden.

Volgens het hoogste Nederlandse rechtscollege speelt verder onder meer dat op dit moment geen inzicht bestaat of het gebruik van een houtkachel schade toebrengt aan mensen. Dat er rook uit de kachel komt zegt, zo vindt de Raad van State, niets over de omvang van de hinder welke de buurman zegt te ondervinden.

Bij een controle heeft de buurman aangegeven niets te ruiken terwijl de houtkachel op dat moment aanstond. Ook de controleur nam geen rookgeur of zichtbare rook waar. Ook staan er meerdere houtkachels in de directe omgeving van de woning van bezwaarde. Volgens de RvS is daardoor niet uit te sluiten dat de overlast wordt veroorzaakt door een andere houtkachel dan van de buurman van bezwaarde.

Dat maakt dat de Raad van State van oordeel is dat de vergunning rechtmatig is verleend. Dat maakt ook dat het verzoek handhavend op te treden niet behoefde te worden gehonoreerd.