• Opsporing Verzocht
  • Opsporing Verzocht
  • Opsporing Verzocht
  • Opsporing Verzocht

'Ik dacht dat mijn laatste uur geslagen had'

HARDERWIJK De 84-jarige inwoner van Harderwijk die in oktober vorig jaar het slachtoffer werd van een extreem gewelddadige woningoverval, heeft dinsdag bij Opsporing Verzocht zijn indrukwekkende verhaal gedaan. ,,Ik dacht dat mijn laatste uur geslagen had.''

De man woont aan de Mecklenburglaan in Harderwijk. Hij werd in de nacht van zaterdag 8 op zondag 9 oktober, ongeveer om 03.00 uur, wakker van glasgerinkel. Als hij gaat kijken, wordt hij meteen aangevallen door twee inbrekers. Die geven hem een kaakslag en smijten hem op de grond. ,,Als je 84 bent en er staan ineens twee van die grote kerels voor je, dan heb je niks in te brengen toch'', zegt de Harderwijker.

De daders schoppen en slaan de man minutenlang. Dan blijft één van hen bij het slachtoffer terwijl de andere het huis doorzoekt, wat hij bepaald niet zachtzinnig doet. Terwijl het slachtoffer moet horen hoe dader 1 zijn woning compleet overhoop haalt, wordt hij door dader 2 voortdurend mishandeld.

STROOMSTOOTWAPEN Wanneer dader 1 terugkomt, wordt de bejaarde bewoner vastgebonden. De beide overvallers wisselen het zoeken naar waardevolle spullen af met het mishandelen van hun slachtoffer. Ze bedreigen hem met een mes en bewerken hem met een stroomstootwapen. ,,Ik voelde het bloed langs mijn mond lopen en ik hoorde het knetterende geluid van het stroomstootwapen.'' De mishandeling duurde liefst twee uur. Het slachtoffer belandde na de gewelddadige overval voor anderhalve week in het ziekenhuis en moest daarna nog twee maanden revalideren.

WRAAKACTIE Door de hoeveelheid geweld die de daders gebruikten en het doelbewust vernielen van het meubilair en de spullen van het slachtoffer, vermoedt de politie dat er een persoonlijk motief achter de overval zit. Het zou kunnen gaan om een wraakactie, al is niet duidelijk in welk verband precies.

Een week eerder had het slachtoffer enkele onbekende mannen op zijn terrein betrapt. Wellicht hielden die mannen het slachtoffer toen al in de gaten. Volgens het slachtoffer waren allebei de daders behoorlijk groot en spraken zij met een buitenlands accent. Ze droegen donkere kleding en handschoenen. Hun uitrusting bestond in elk geval uit een zaklamp, een mes en een stroomstootwapen.

BELONING Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde dinsdag aandacht aan de zaak. Hoewel de recherche met man en macht onderzoek doet naar de zaak, is er nog niet veel bekend over de daders. Daarom werd deze week bekend dat Hoofdofficier van Justitie Midden-Nederland een beloning van tienduizend euro uitlooft voor de gouden tip die leidt tot oplossing van deze zaak.

BUIT De overvallers gingen er met diverse goederen vandoor, onder meer een horloge, een brandwerend kistje met gouden sieraad, een leren tas met een camera en een zegelring. Kijk voor de foto's en meer informatie op de website van Opsporing Verzocht.