• Henk Merjenburgh

Kans op koopzondagen in Harderwijk

HARDERWIJK Er is plots een flinke kans dat er in Harderwijk nog dit jaar twee koopzondagen komen: op 3 en op 24 december. Dat komt omdat het raadslid Joop van der Veere van Gemeentebelang donderdagavond - tegen de zin van diens partij en tot verrassing van velen - een motie over de twee koopzondagen steunde.

Harry Schipper

Dertien stemmen voor en dertien tegen, luidde donderdagavond de uitkomst van de stemming over een motie die was ingediend door de PvdA. Die partij wilde gehoor geven aan de oproep van de landelijke brancheorganisatie Detailhandel Nederland om op de zondag vlak voor de Kerstdagen - die dit jaar op maandag en dinsdag vallen - een koopzondag toe te staan. De lokale PvdA voegde daar zelf nog de zondag vlak voor Sinterklaas aan toe.

De invoering van koopzondagen in Harderwijk is deze raadsperiode steevast geblokkeerd door de fracties van ChristenUnie, CDA en Gemeentebelang. Samen hebben deze partijen vijftien stemmen: precies één stem meer dan de andere partijen die voorstander zijn voor invoering.

VERRASSING Dat de PvdA tóch met een motie een poging deed, kwam omdat partijleden weet hadden van het voornemen van Joop van der Veere om bij een volgende stemming vóór koopzondagen te stemmen. Al langer was duidelijk dat Van der Veere veel moeite had met het onwrikbare partijstandpunt, dus tegen zondagopenstelling van winkels. Tot ieders verrassing liet zijn fractievoorzitter, Gerrit Kevelam, in een stemverklaring weten dat er onder hen een raadslid was die zich daarin niet kon vinden en dus vóór de motie zou stemmen.

TE LAAT Bij de PvdA wisten ze dat dus. Maar waar de socialisten zich kennelijk niet bewust van waren, was dat D66-raadslid Hans Nijman nog op vakantie was en dat twee raadsleden hadden gemeld later te komen. ChristenUnie-raadslid Bart Jonkman had met zijn tegenstem erbij de motie kunnen verwerpen, maar hij liep letterlijk enkele ogenblikken nádat de stemming had plaatsgevonden pas de raadszaal binnen, zodat hij zijn stem niet meer kon uitbrengen. Ohran Karaaslan van de Stadspartij Harderwijk Anders had zich gehaast, maar kwam ook te laat: pas toen de ditmaal kort durende raadsvergadering net ten einde was.

Door het 'staken der stemmen' wordt de PvdA-motie tijdens de volgende raadsvergadering op donderdag 2 november opnieuw in stemming gebracht. Dat belooft opnieuw een spannende aangelegenheid, omdat tevoren onzeker is of alle raadsleden dan wél aanwezig zijn. En omdat Van der Veere na afloop van deze vergadering niet wil zeggen of hij dan ook tegen het standpunt van zijn partij in en vóór de proef met de koopzondagen zal stemmen.