Lachen en zwijmelen in 'Boer wil betere vrouw'

HARDERWIJK Miljoenen mensen zaten wekelijks aan de buis gekluisterd om het liefdesleven van vrijgezelle boeren te volgen: 'Boer Zoekt Vrouw' is een tv-hit. Joep Onderdelinden, bekend als Postbode Siemen in de kinderserie 'Zaai' en van musicals als 'Ja Zuster, Nee Zuster' en 'HEMA de Musical', zag daar wel wat in en maakte met twee bevriende theatermakers de hilarische komedie 'Boer Wil Betere Vrouw'. Op donderdag 2 april komt 'De Troupe van Joep' naar Theater Harderwijk.

'De Troupe van Joep', zo heet het bevriende gezelschap met Wimie Wilhelm, Wil van der Meer en Joep Onderdelinden. Ze kennen elkaar al meer dan 25 jaar en hebben regelmatig samen op de planken gestaan. De muzikale komedie 'Boer Wil Betere Vrouw' is een initiatief van Onderdelinden: "Ik heb een seizoen echt helemaal gezien omdat ik één van de boeren persoonlijk kende. Ik was verrast over de openheid en intimiteit die boeren en hun mogelijke boerinnen, ten overstaan van miljoenen kijkers, met ons deelden. Ik denk dat het zo'n hit is omdat het over echte, oprechte, universele gevoelens en verlangens gaat."

Het verhaal draait om de lieve, goeiige boer Ties (Onderdelinden), die niet veel meer kent dan het dorp en zijn boerderij. Hij is gek op het programma 'Boer Zoekt Vrouw'. Zo gek dat hij al zijn 81 koeien naar Yvon heeft genoemd. Zo gek zelfs dat hij zich opgeeft om mee te doen aan het programma. Er is alleen één klein probleempje: hij heeft al een vrouw, Helma, gespeeld door Wimie Wilhelm. Helma en Ties zijn al 30 jaar gelukkig getrouwd. Haar maak je het gelukkigst met een kop koffie en een kano aan hun eigen keukentafel, maar Ties mist iets. En dan is er nog knecht Don Bakker (Van der Meer) die rondloopt met een groot geheim. De getrouwde Ties werkt zich ondertussen behoorlijk in de nesten als hij ook daadwerkelijk wordt uitgekozen om mee te doen met 'Boer Zoekt Vrouw'. Onderdelinden: "Hij is zo naïef, hij denkt helemaal niet na over de consequenties van zijn brief aan het programma." Hij moet zich in steeds meer bochten wringen en zijn knecht zover krijgen om het spel mee te spelen. Maar wil hij dat wel?

"Ik hou ontzettend van dat klein menselijk leed. Maar ik ben óók van de violen en het happy end", zegt Onderdelinden. 'Boer wil betere vrouw' is grappig, maar ook tragisch en herkenbaar. "Ach, het is voor iedereen die op zoek is naar geluk, die een leuke avond uit wil, en alle 'Boer Zoekt Vrouw'-liefhebbers die van een knipoog houden."

Kortom, op donderdag 2 april wordt het zwijmelen en schateren in Theater Harderwijk bij deze romantische komedie van 'De Troupe van Joep'.

Kijk voor meer informatie op www.theaterharderwijk.nl.