• Arda Konings

Leerlingen Groevenbeek werken samen aan kunstproject

ERMELO Samenwerken is een hot item in de gemeente Ermelo. Christelijke College Groevenbeek haakt daar graag bij aan. Naast de reeds bestaande samenwerking met bedrijven, organisaties en zorginstellingen, verheugen kunstdocenten Alida van Beek en Ewa Maziarz zich wederom op de geprolongeerde samenwerking met Stichting Ermelo's Kunstcollectief – kort genaamd 'STEK' – de Enk 16 in Ermelo.

De docenten spreken zich overtuigd uit, dat je met kunst niet vroeg genoeg kunt beginnen. De naam voor het nieuwe kunstproject was dan ook snel bedacht. Vlak voor de eerste Wereldoorlog hield een steeds grotere groep kunstenaars in Nederland zich bezig met abstractie. Enkele grote en bekende namen destijds waren Theo van Doesburg en Pieter Mondriaan. Van Doesburg richtte een onafhankelijk tijdschrift op, genaamd 'De Stijl'. Daartoe moest hij samenwerken met andere, gelijkgestemde kunstenaars. Ewa Maziarz: ,,Een en ander veroorzaakte een beweging die een revolutie in de Nederlandse kunst, teweeg heeft gebracht. Het gaat om pure, abstracte kunst. Met rechte lijnen. Primaire kleuren. Modern. Kortom, het laat zich misschien al raden dat ons project dan ook 'De Stijl' zou gaan heten."

PROJECT Zo'n dertig Groevenbeek leerlingen stortten zich, onder de bezielende leiding van Ewa en Alida, met enthousiasme en bevlogenheid op het project. Opvallend daarbij was dat de leerlingen alles behalve schilderwerken hebben gecreëerd.

En als het aan leerling Emma had gelegen, had ze nog wel meer tijd en energie in haar kunstzinnig, architectonisch gefabriceerde object, willen steken: ,,Mijn inspiratie heb ik uit een tijdschrift gehaald. Ik ben vanuit de basis omhoog gaan werken, in 3D-stijl. Maar het had nog wel iets hoger gekund eigenlijk." Leerling Sjors, die later bouwkunde wil gaan doen, werd vooral geraakt door de strakke lijnen en kleuren, van 'De Stijl'.

TOPLOCATIE Uiteindelijk zijn er zestien kunstobjecten door de docenten uitgekozen. Deze worden vanaf komende zaterdag geëxposeerd. De officiële openingshandeling vindt komende vrijdagmiddag plaats en zal worden gedaan door een dansduo van Groevenbeek leerlingen.

OPENING Zowel Alida als Ewa zijn razend enthousiast over de expositieruimte van 'STEK'. ,,Een toplocatie met diepte. Wethouder Hans De Haan zal zijn eerste kunst- en cultuur- openingshandeling verrichten. De expositie is te bezichtigen tot en met woensdag 11 juli aanstaande. De leden van 'STEK' zullen tevens mede exposeren, vanuit hetzelfde thema als wij hebben gedaan. Maar dan met voornamelijk schilderijen. Het is mooi om zo samen te kunnen werken met de reguliere amateur- en prof kunstenaars uit de regio," aldus de dames.