• ANP/Robin van Lonkhuijsen

Maand cel na overtreding horeca-ontzegging

HARDERWIJK De rechter heeft een man uit Harderwijk veroordeeld voor een gevangenisstraf van een maand. De man krijgt de straf onder meer voor het overtreden van de ontzegging om de horeca in Harderwijk te betreden. Dat meldt de gemeente Harderwijk vrijdag in een persbericht.

De maatregel van de horeca om aan een 30-jarige man gedurende twaalf maanden toegang te weigeren in de horecagelegenheden in Harderwijk, is nog eens met twaalf maanden verlengd. Aan betrokkene was in 2016 de Collectieve Horeca Ontzegging (CHO) opgelegd wegens mishandeling van een andere horecabezoeker.

VERLENGING Gedurende deze eerste twaalf maanden heeft hij toch geprobeerd horecagelegenheden te betreden. Hij was daarbij intimiderend en bedreigend, aldus de gemeente in het persbericht. Het overtreden van de ontzegging en zijn gedrag wordt niet getolereerd door de horeca en de verlenging was het gevolg. Daarna heeft de man de verlenging van de CHO overtreden.

RECHTER De politie heeft de zaak strafrechtelijk opgepakt en tegen de man proces-verbaal opgemaakt ter zake overtreding van artikel 138 van het wetboek van Strafrecht. Onlangs is de zaak voor de rechter gekomen en heeft de man een maand onvoorwaardelijke gevangenisstraf gekregen voor twee misdrijven, namelijk het overtreden van de ontzegging en het bezit van drugs.

NIEUW Sinds de invoering van de maatregel CHO zijn er door de horeca diverse ontzeggingen uitgereikt aan personen die zich misdragen hebben in het uitgaansleven van Harderwijk. Dat de rechter uitspraak heeft gedaan over het overtreden van een collectieve ontzegging is nieuw voor Harderwijk.

Een CHO wil zeggen dat personen niet alleen geweerd worden uit de horecagelegenheid waar ze flinke overlast veroorzaakt hebben, maar uit alle horecagelegenheden. Dit geldt ook voor geweldplegers. Als iemand zich niet gedraagt, is deze persoon voor een bepaalde periode niet meer welkom in de aangesloten horecagelegenheden. Voorbeelden van gedragingen die kunnen leiden tot een collectieve ontzegging zijn: overlastgevend gedrag, vechtpartij in de horecagelegenheid, vernieling of vandalisme, aantreffen harddrugs; wapenbezit en zware mishandeling. Het aantal aangesloten horecabedrijven is het afgelopen jaar gegroeid naar 36 bedrijven.

SAMENWERKING In 2013 is deze maatregel ingevoerd met de ondertekening van het protocol door de burgemeester, de teamchef van de politie en de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. Deze maatregel is een uitvloeisel van het project Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan Harderwijk. In het project werken de politie, horeca, gemeente en bewoners samen om de veiligheid te vergroten en de overlast in het uitgaansgebied te verminderen. Voorop staat een gastvrije en kwalitatief goede horeca in een aantrekkelijk uitgaansgebied.