• Facebook Marius van Dokkum

Marius van Dokkum Museum in Harderwijk

HARDERWIJK Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het pand Academiestraat 7, aan de rand van het Hortuspark, te verhuren aan het Stadsmuseum. Het Stadsmuseum wil daar het werk van de bekende schilder Marius van Dokkum onderbrengen en tegelijkertijd het publiek kennis laten maken met de historie van het bijzondere gebouw.

VAN DOKKUM Het werk van Marius van Dokkum werd eerder al eens geëxposeerd in het Stadsmuseum. Het ging toen om de tijdelijke tentoonstelling 'Van Dokkum naar Harderwijk' en deze is volgens gemeente Harderwijk zeer succesvol verlopen. Per maand trok de tentoonstelling bijna drieduizend betalende bezoekers. In vervolg daarop benaderde Marius van Dokkum de Stichting in april 2016 met de vraag mee te denken over het idee om een museum te openen in Harderwijk, waar zijn werk permanent te zien is. Het Stadsmuseum verwacht dat het een publiekstrekker wordt voor de stad. De schilderijen van Marius van Dokkum (1957) bestaan uit portretten, stillevens en vrije onderwerpen. In zijn vrije onderwerpen komen meestal eenvoudige mensen voor in hun eigen leefomgeving. Daarnaast illustreert Van Dokkum kinderboeken.

Marius van Dokkum zal ook zijn atelier krijgen in het gebouw. Het is zijn grote wens ooit nog eens een heel groot doek te maken. Het publiek kan de totstandkoming van dit doek volgen in het museum.

[HISTORISCH} Het pand Academiestraat 7 heeft een sterk historisch karakter. Het betreft een rijksmonument, dat in de 17e eeuw een onderdeel vormde van de universiteit van Harderwijk en toebehoorde aan de Hortus Botanicus. Daarmee is het pand nog één van de weinige tastbare herinneringen aan het academische verleden van de stad. Het pand wordt opgeknapt, maar hoeft niet verbouwd te worden. De gemeenteraad is voorgesteld om voor de renovatie van het pand Academiestraat 7 een krediet beschikbaar te stellen.