• Gemeente Harderwijk

Meer aandacht en budget voor Hanzethema

HARDERWIJK De komende vier jaar wil het college van b en w van Harderwijk de inzet op het Hanzethema vergroten. Het budget dat hiervoor bestemd is wordt verhoogd. Het is een gevolg van het succes van het Harderwijker aandeel tijdens de Internationale Hanzedagen in Kampen eerder dit jaar.

Er is ook gekozen voor een structurele bestemmingsreserve voor de Internationale Hanzedagen die Harderwijk in 2031 gaat organiseren.

Harderwijk maakt zich al jaren sterk voor het Hanzethema. ,,Het Hanzethema wint niet alleen in Harderwijk aan betekenis. In alle Nederlandse Hanzesteden wordt in toenemende mate de economisch toeristische potentie van dit thema onderkend. De organisatie van de Internationale Hanzedagen in Kampen hebben een positief effect gehad op het Hanzethema. Op lokaal niveau is samen met Heerlijk Harderwijk, Herderewich en het Stadmuseum gekozen voor het thema Harderwijk Culinaire Hanzestad'', aldus het college in een persbericht.

Op nationaal en internationaal niveau werkt Harderwijk samen met onder meer het Nationaal Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) aan de Hanzelijn in het kader van Holland Marketing. Verder profiteert de stad ook volop van de inzet van provincie Gelderland op het Hanzethema.

TOERISME Het thema staat ook de komende vier jaar bij alle belangrijke toeristische partners nog volop in de schijnwerpers. Verwacht wordt dat de inzet van de afgelopen jaren zich de komende tijd gaat vertalen in een toename van het aantal toeristen. ,,Onze aandacht richt zich ook de komende vier jaar op dit thema", aldus wethouder Christianne van der Wal. ,,Naast het Hanzethema spelen er ook andere thema's die van belang zijn voor het toerisme, bijvoorbeeld het thema water. Dat thema wordt met de komst van het Waterfront erg interessant en belangrijk voor het Hanzethema."

HANZEDAGEN In 2031 bestaat de stad Harderwijk 800 jaar en in dat jaar organiseert de gemeente ook de Internationale Hanzedagen. ,,Dat lijkt nog ver weg maar de voorbereiding is nu al een beetje begonnen", zegt de wethouder. Naar aanleiding van een aangenomen motie in de raadsvergadering van 22 juni 2017 wordt vanaf 2020 een fonds ingesteld dat vanaf 2030 ingezet kan worden voor de organisatie van de Internationale Hanzedagen in Harderwijk.