• Finaliste Miss Teen Gelderland Angelica van 't Slot maakt graag reclame voor het Kookboek van de Zuiderzee.

    Henk Merjenburgh

Miss Teen brengt Harderwijk aan de kook

HARDERWIJK Voorgaande jaren waren het enkel bedrijven en organisaties; dit jaar mogen voor het eerst ook de 'gewone' inwoners van Harderwijk en Hierden de Harderwijkse Aaltjesdagen sponsoren. Daar houden ze in elk geval het kleine, maar handzame 'Kookboek van de Zuiderzee´ aan over. Met dank aan de (Harderwijkse!) finaliste van Miss Teen Gelderland 2016…

Harry Schipper

Het kookboekje, waarin recepten als Wieringer krukels, Urker ansoop, Kamper platvis staan en Harderwijker bakbokking en natuurlijk Boerenkool met Harderwijker zeker niet ontbreken, is bij tal van winkeliers in de Harderwijkse binnenstad verkrijgbaar. "Het is een nostalgisch kookboekje met recepten uit de Zuiderzee-keuken van toen, met veel leuke verhaaltjes en foto's van vroeger", vertelt een enthousiaste Hanneke van 't Slot. Als lid van de sponsorcommissie kreeg zij van uitgever Het Zwarte Schaap het aanbod om het boekje te promoten. In ruil daarvoor krijgen de Aaltjesdagen-organisatoren 4,50 euro van elk verkocht boekje, dat een tientje kost.

Van 't Slot had daar wel oren naar en schakelde fluks haar netwerk in. Zo maakte de Harderwijkse Fotostudio Merjenburgh afgelopen week een fotoshoot voor posters waarbij Van 't Slot's 17-jarige dochter Angelica als model mocht fungeren. Een voor de hand liggende keus, denkt menigeen: 'je eigen dochter'. ,,Zeker, maar Angelica is ook de enige Harderwijkse deelneemster die de finale heeft bereikt van de Miss Teen Gelderland-verkiezingen", vertelt moeder Hanneke trots. De Gelderse verkiezingen, met de finale op zaterdag 11 juni - dus op de slotavond van de Harderwijkse Aaltjesdagen! - vormen de provinciale voorronde van de verkiezing Miss Teen of the Netherlands. Voor de visagie en styling van haar dochter schakelde ze Beautyful Sense van haar vriendin Betsy Schimmel Seine in.

Angelica van 't Slot reageerde enthousiast. ,,Leuk om mijn gezicht te verlenen aan deze actie", vond de Harderwijkse schoonheid. Om een sprekend contrast tussen vroeger en nu te krijgen, kozen styliste Betsy Schimmel en fotograaf Henk Merjenburgh voor een moderne keuken van Franken Keukens, voorzien van potten en pannen uit grootmoeders tijd. Angelica kreeg een jaren vijftig outfit en is daarmee een echte eye catcher. Het boekwerkje, geschreven door Karen Groeneveld en uitgeverij Het Zwarte Schaap beleefde de Harderwijkse primeur tijdens de drukbezochte bijeenkomst van de LinkedIn=groep Netwerk Harderwijk Hierden in bar-restaurant Tommy's in de Vijhestraat.

'Kookboekje van de Zuiderzee' bevat tientallen recepten over de keuken van onze grootouders en betovergrootouders. Het bevat originele recepten, historische foto's en verhalen over de tijd dat het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Er zitten ook een paar interessante recepten bij voor scheepsbittertjes. Het boekje is verkrijgbaar bij alle Harderwijkse winkels waar de nieuwe poster hangt.