• Molenstichting De Koe
  • Molenstichting De Koe

Molentourtocht in Ermelo breekt haar eigen record

ERMELO De jaarlijkse Molentourtocht in Ermelo werd zaterdag verreden. De opbrengst van de Molentourtocht wordt volledig besteed aan het draaiend houden van Molen De Koe. Die was dit jaar hoger dan ooit: 7000 euro.

Voor het begin van de Molentourtocht kon het publiek de prachtige bolides bekijken, die op 't Weitje opgesteld stonden. Vandaar reden de auto's vanaf de achterzijde van de molen naar het Molenaarsplein. Na het openingswoord van mevrouw Aline Verhoef-Franken, voorzitter van Molenstichting De Koe, gingen in totaal 88 auto's van start. Tussen alle superbolides viel in het bijzonder een rood brandweerautootje op. Het bleek een volledig gerestaureerde Landrover type 88 uit 1988 te zijn, die eigendom is van de familie Versteeg. Tot 1976 is de gemeente Ermelo de eigenaar geweest en werd deze door de plaatselijke brandweer ingezet.

Na de start ging de route over de Veluwe naar Hattem waar in Herberg Molencate de lunch werd genuttigd. Van daaruit ging de route langs de IJssel om daarna weer richting Oldebroek en Nunspeet te gaan. In het Zandenbos bij Nunspeet werden de deelnemers verrast met een hapje en een drankje. De weg werd vervolgd om uiteindelijk uit te komen bij de hoofdsponsor, Vakgarage Kievit in Ermelo. Vanaf dit punt moesten de equipes nog een traject op tijd rijden, dat ook meetelde voor het klassement. Na deze proeve van bekwaamheid werd het laatste stukje van de route afgelegd naar restaurant SES, gelegen aan strand Nulde.

Na een drankje en een hapje maakte Job van der Sterre, lid van de Molentourtochtcommissie, de uitslag bekend. Als eerste waren geëindigd de equipe Martine Carrière en haar zoon Bas. De tweede plaats was voor Jacoliene Roelofsen met haar zoon Jan. direct daarna finishten Nico Poolen en Bob Carrière als derde.

Zoals elk jaar, was er ook dit jaar weer een prijs voor de mooiste combinatie. Deze ging naar de equipe Irma en Sebastiaan Oudshoorn, met een immense Amerikaan, een Cadillac Colorado. Zij waren volledig in een outfit gestoken van Amerikaanse kleuren en vlaggen en hadden bovendien een slogan boven aan de voorruit, die het geheel completeerde: ,,We make the Molentourtocht great again and Ermelo first!"

Job van de Sterre sprak van een topdag en dankte allen voor hun deelname. Ook de sponsors en vrijwilligers, die dit evenement mogelijk maakten, werden genoemd en bedankt. Tot slot kon hij de deelnemers melden dat de opbrengst van de achtste Molentourtocht ruim 7.000 euro bedroeg.

De missie van de Molenstichting is het beheren en in stand houden van de authentieke door windkracht aangedreven molen De Koe om hiermee een bijdrage te aan het behoud van het erfgoed en het historisch aanzicht van Ermelo en om tevens een educatieve bijdrage te leveren in de betekenis van molens in functie en historie.