• Nationaal Sinterklaasmuseum

Nationaal Sinterklaasmuseum van start met 'pop-up'-versie

HARDERWIJK Het Nationaal Sinterklaasmuseum wil bezoekers helpen om de Sint echt te leren kennen. Op zaterdag 3 november opent het museum haar deuren in Harderwijk. Het betreft een pop-upvestiging in opmaat naar een volwaardig museum in 2020. Het thema van dit jaar: het ontstaan van het Sinterklaasfeest. 

De grootste fans van de Sint kunnen er knutselen, ontdekken, puzzelen, tekenen en 'pepernoten' sjoelen. Opa's, oma's, papa's en mama's kunnen zich ondertussen verdiepen in de herkomst van het Sinterklaasfeest. ,,En ook aan twijfelaars heeft Sinterklaas gedacht", schrijft het museum. ,,Hij pareert lastige vragen van sceptici met antwoorden die twijfels omtrent zijn bestaan wegnemen."

In grote boeken wordt de oorsprong van het Sinterklaasfeest uit de doeken gedaan. Wat is de relatie met de bisschop van Myra uit Turkije? Welke overeenkomsten zijn er tussen de oppergod Odin en de goedheiligman? En wat heeft een Amsterdamse onderwijzer uit de 19de eeuw te maken met de manier waarop wij tegenwoordig het Sinterklaasfeest vieren? Op deze vragen vindt de bezoeker in het museum het antwoord. Mensen die denken alles al te weten van Sinterklaas kunnen zich onderwerpen aan een 'hulpsinterklazentest'.

GRATIS ENTREE Het museum is een initiatief van stichting Nationaal Sinterklaasmuseum. Dit jaar vestigt het museum zich in Molen De Hoop in Harderwijk. En omdat het een pop-upvariant betreft is de entree gratis. Er is een verlanglijstjesmuur, waar de bezoekers hun wensen voor de Sint kunnen achterlaten en tevens kunnen laten weten wat ze volgend jaar terug willen zien in het museum.

In het museum staat ook een grote mijter. Het is de donatiepot waarin bezoekers een vrijwillige bijdrage kunnen achterlaten.

Op 3 november opent burgemeester Harm-Jan van Schaik om 11.00 uur het museum. Vanaf die dag tot en met 5 december is het museum geopend op de zaterdagen en woensdagen (van 12.00 tot 17.00 uur). Op de andere dagen is het museum alleen geopend voor groepen (op aanvraag). Meer informatie op: www.nationaalsinterklaasmuseum.nl.