• Molen de Hoop in Harderwijk.

    Ton Tuinman

Nationale Molen- Gemalendag bij Molen De Hoop

HARDERWIJK Ook al hebben de meesten hun economische functie verloren, de meeste Nederlanders maar wat trots op onze molens. Daarom organiseert de Hollandse Molen Stichting al vele jaren de Nationale Molen- Gemalendag. Dit jaar is dat op zaterdag 11 mei. Onder de ruim zeshonderd deelnemende water- en windmolens is ook Molen De Hoop in Harderwijk. De stellingmolen aan de Havendijk opent van 10.00 tot 17.00 de deuren van de molen en het in aanbouw zijnde Bakkerijmuseum.

Als de molenaars de zeilen op de wieken hebben aangebracht, gaan ze aan de slag. Op het programma voor 11 mei staat het malen van mais. Naast het bewonderen van dit technische schouwspel hebben de vrijwilligers van de molen tal van andere activiteiten bedacht voor jong en oud. Bezoekers hoeven zich daarom geen moment te vervelen.

Aangrenzend aan de molen wordt er een Bakkerijmuseum gebouwd. Ondanks dat deze nog niet klaar is, opent het museum wel even haar deuren voor een demonstratie. De bakker en zijn twee assistenten geven om 14.00 uur een workshop brood bakken. Deze is gratis en slechts voor 20 personen toegankelijk op basis van: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De toegang tot de molen en deelname aan de activiteiten is ook gratis. De molen steunen kan door onder andere een kopje koffie of thee met iets lekkers te nuttigen of iets te kopen in de molenwinkel.

MOLEN DE HOOP De molen De Hoop is een authentieke stellingmolen uit 1778 en vormt sinds 1998 de entreepoort van Harderwijk. De molen is van ver buiten de stad te zien. Met hulp van de wind en vele vrijwilligers en sponsoren draaien de wieken van de Hoop al vele jaren. De molen doet nog altijd dienst als korenmolen en is voor publiek op zaterdagen en in de maanden mei tot en met september ook op woensdagen van 12.00 tot 17.00 uur geopend. In juli en augustus is de molen, met uitzondering van zondag, maandag en dinsdag, iedere dag geopend. Tijdens de openingstijden zijn er altijd gidsen aanwezig die bezoekers graag rondleiden en meer vertellen over de bijzondere historie van de Hoop.