• Het boek is een uitgave van Stichting Natuur- en Milieu Platform Ermelo en is gemaakt door Joke Pieters en Jeanne Dijkstra.

    Arda Konings

Nieuw fotoboek 'Mooi Ermelo in Beeld'

ERMELO Er is een nieuw fotoboek gelanceerd met als titel 'Mooi Ermelo in Beeld'. Het boek is een uitgave van Stichting Natuur- en Milieu Platform Ermelo (NMP) en is samengesteld door NMP-bestuurslid Joke Pieters en oud-journalist en NMPG-gids Jeanne Dijkstra.

Arda Konings

Het natuurfotoboek laat op kunstzinnige en eigen wijze zien hoe mooi Ermelo is met haar rijke schakering in landgoederen, bossen, kastelen en landhuizen, buitengebieden, buurschappen en uitgestrekte heidevelden waarin het wild zich op natuurlijke wijze laat zien. Maar ook het dorp zelf, met haar feesten en evenementen. Ook de zo kenmerkende plekjes en gebouwen worden niet vergeten.

PRACHTIG Jaren geleden ontstond bij Joke Pieters het idee om een blad uit te laten komen over de natuur van Ermelo. ,,De diversiteit hier is echt prachtig. Ik hou er zo van. Zeker als je, zoals ik, uit de randstad tussen de fabrieken vandaan komt. Helaas lukte het plan toen nog niet vanwege financiële redenen en het raakte in de vergetelheid." Later leerde ze Jeanne Dijkstra als natuurgids kennen toen zij voor de stichting kwam werken.

,,Het idee voor een blad was altijd bij mij blijven kriebelen, maar veranderde wel in het samenstellen van een fotoboek. Jeanne reageerde meteen super enthousiast toen ik om haar journalistieke medewerking vroeg." Met hun beider netwerken wisten ze al snel een aantal mensen om zich heen te verzamelen die belangeloos mee wilden werken. ,,Hoewel Ermelo als een van de parels van de Veluwe al vaak is beschreven en uitgebeeld, biedt dit fotoboek een onmisbare aanvulling en mag het in geen boekenkast ontbreken", aldus de eensluidende mening van de dames.

AAN TAFEL MET De dames zelf brainstormden met elkaar heel wat af over de invulling van de bladzijden, met als rode draad in elk geval de seizoenen. ,,We zijn samen maanden bijna dagelijks bezig geweest met het selecteren van de duizenden foto's die we ter beschikking kregen. Dat was soms een hele klus. Op diverse mooie plekken in de afwisselende landschappen vonden de 'aan tafel met' interviews plaats, ter afwisseling en aanvulling van de foto's in het boek."

DECEMBER De verkoopprijs van het boek bedraagt 9,95 euro en is met opzet zo laag gehouden zodat iedere inwoner, elke toerist en daarnaast iedereen die Ermelo een warm hart toedraagt, in staat wordt gesteld dit boek aan te schaffen. En zo vlak voor de feestdagen is het boek natuurlijk een uitgelezen sinterklaas- of kerstcadeau voor iedereen die Ermelo in zijn of haar hart heeft gesloten.

REIS Het boek is als een soort reis langs bekende, maar ook minder bekende plekjes in en rond Ermelo en de samenstellers hebben er tijdens de totstandkoming dan ook zelf, heel veel plezier aan mogen beleven. Het boek is te koop bij de plaatselijke boekhandelaren, bij de VVV en via het NMP Ermelo.