• (Archieffotot ter illustratie).

    Kuun Jenniskens

Nieuwe omgevingswet voor ambulante handel in Drielanden

HARDERWIJK Een viskraam? Een loempiakraam? Een bloemenstal? Of liever meteen een complete weekmarkt? In de Harderwijkse wijk Drielanden krijgen de bewoners, winkeliers en ambulante handelaren het vanaf volgend jaar zelf voor het zeggen. Als ze er maar samen uitkomen. De gemeente Harderwijk start namelijk een proef, zo maakte wethouder Christianne van der Wal van economische zaken afgelopen vrijdag bekend. Aan de basis ervan ligt de inwerkingtreding van de nieuwe landelijke Omgevingswet.

Harry Schipper

Die wet, die allerlei bestaande wetgeving vervangt, biedt overheden de mogelijkheid veel flexibeler om te gaan met initiatieven die vanuit de samenleving worden aangedragen. ,,Het moet dus wel uit de samenleving zelf komen", benadrukt Van der Wal. "Het is straks dus aan de wijkvereniging Drielanden, winkeliers en ambulante handel hoe ze invulling willen geven aan hun wensen. We voeren zelfs al gesprekken met hen." Van der Wal gaf vrijdag een toelichting op een aantal aanvullingen op de detailhandelvisie 2012-2020 van het college van B en W van Harderwijk. Tot nu was ambulante handel in Drielanden niet mogelijk, omdat de gemeente daarover afspraken had gemaakt met winkeliers in de nieuwbouwwijk. Die afspraken lopen tot het eind van dit jaar. Veel Drielandenaren zien graag zoiets als een viskraam in hun eigen wijk, zodat ze voor een harinkje of gebakken visje niet op en neer hoeven naar de stad.

Bij de gemeente circuleert al jaren een lijst met zo'n vijftig handelaren die met hun kraam bij het winkelcentrum willen staan. Daarop staan maar liefst 22 vishandelaren, vijf bloemisten, twee bakkers en drie groenteverkopers, evenals een oliebollenbakker. ,,De nieuwe Omgevingswet, die 1 januari van kracht wordt, biedt ondernemers, maar ook bewoners veel meer mogelijkheden dan nu. Zelfs een weekmarkt kan, alleen mogen wij het als overheid niet (meer) zelf bedenken. De bedenkers moeten er wel eerst samen zien uit te komen. Dat kan lastig zijn, omdat er soms ook tegengestelde belangen spelen. Maar als gemeente mogen we de partijen wel helpen om te proberen er samen uit te komen", aldus de wethouder.