• animalrights.nl

'Nog steeds misstanden vangen eenden'

ERMELO Er zijn volgens Animal Rights nog steeds misstanden als het gaat om het vangen van eenden. De dierenorganisatie baseert zich hierbij op verklaringen en foto's die door een getuige zijn gemaakt bij een eendenfokkerij in Ermelo.

Wijnand Kooijmans

Volgens campagneleider Erwin Vermeulen van Animal Rights worden eenden bij de nek gepakt en hardhandig in kratten gesmeten. Van de, in zijn ogen, misstanden bij de Ermelose fokkerij is door zijn organisatie direct aangifte gedaan bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Opnieuw wordt door hem gepleit voor een verbod op het fokken van eenden. Het bedrijf Tomassen Duck To zegt dat wordt gewerkt aan een ketenkwaliteitssysteem. Met extra trainingen voor vangploegen, een tien puntenlijst met basisvoorwaarden aan bestaande contracten met eendenhouders en afbeeldingen in stallen over hoe een eend moet worden opgepakt. Gezien de verklaringen van de ooggetuige en de foto's twijfelt Animal Rights aan het slagen van de plannen van Tomassen Duck To. Het eendenvlees dat in Nederland wordt geproduceerd is voornamelijk bestemd voor de export.

Ook vorig jaar kwam de dierenorganisatie met beelden die zijn gemaakt door een undercovermedewerker van hen met een verborgen camera. Toen ging het, zo wordt aangegeven, om ernstige gevallen van dierenmishandeling op eenden fokkerijen in Dalfsen, Epe en Putten.

De gemeente Ermelo heeft op dit moment de aanvraag voor een nieuwe milieuvergunning voor het bedrijf Tomassen Duck To in behandeling.