• Leerlingen van de Ireneschool in Ermelo staan paraat om de wijk van zwerfafval te ontdoen.

    Wijnand Kooijmans

Maand van de duurzaamheid gestart

ERMELO Wethouder Leo van der Velden heeft vrijdagmorgen in de Ireneschool het startsein gegeven voor de maand van de duurzaamheid binnen de gemeente Ermelo. Leerlingen van deze school maar ook andere basisscholen en het christelijk college Groevenbeek gaven hieraan een vervolg door in hun schoolomgeving het zwerfafval op te ruimen. Dit in het kader van de actie 'Ermelo Schoon van de stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo (NMP).

Wijnand Kooijmans

Een schoon schoolplein, schone lucht en schone energie waren de kernwoorden van de Ermelose wethouder bij de opening. Duurzaam omgaan met de natuur, zo omschreef één van de leerlingen het zelf. Het  bleek dat leerlingen zich ook best storen aan de rotzooi in hun omgeving. "Gooi geen blikje weg, wat de volgende denkt dan ik kan mijn asbak hier wel legen en de volgende gooit er een stoel weg", zo hield Van der Velden de leerlingen voor. Doel van de week is het mensen bewust maken van duurzaamheid.

De maand wordt zaterdag een vervolg gegeven door het verwijderen van ongewenste bomen en struikjes op de Groevenbeekse Heide. De belangstelling hieraan mee te werken is enorm groot, dusdanig dat zelfs even een stop moest wordt gezet op het aantal aanmeldingen.

MONSTERS Winkeliers in het centrum hebben tot 12 oktober hun etalages gevild met duurzame producten welke ook vriendelijk zijn voor het milieu. Scholieren maken monster van afval en deze zijn de gehele maand oktober in dezelfde etalages te zien in het centrum. Deze activiteit van de NMP vormt onderdeel van de Plastic Monster Tour van Greenpeace.

In De Dialoog aan het Raadhuisplein is vrijdag 11 oktober een duurzame avond. Het betreft een humoristische theatershow 'Eerste hulp bij klimaatverandering', verzorgd door de auteur van het gelijknamige boek Anabella Meijer. Ook wordt deze avond voor de tweede keer de 'Groene Award Pauw' uitgereikt door de gemeente Ermelo. De prijs is bestemd voor een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage levert aan het duurzaam maken van de gemeente Ermelo. De toegang is gratis voor iedereen van zestien jaar of ouder.

INSPIRATIE De mobiliteitsmarkt zaterdag 12 oktober biedt de kans inspiratie op het gebied van duurzame vervoersmanieren op te doen. Er kan ervaring worden opgedaan met bijvoorbeeld het rijden in een elektrische auto maar ook worden de nieuwe trends op het gebied van elektrisch fietsen. Dit alles tussen 13 en 16 uur op het Raadhuisplein.

Daar is tussen 13 en 15 uur ook de mogelijkheid voor kinderen in gesprek te gaan met mensen die duurzaam reizen. De 'levende bibliotheek' is tevens de afsluiting van de Kinderboekenweek met als thema 'Reis je mee?' Bestemd voor kinderen van vier tot twaalf jaar.

ISOLATIE Wie advies wil over bijvoorbeeld isolatie van de woning, duurzame installaties of bouwkundige uitdagingen kan 17 oktober tussen 18 en 20 uur terecht in het gemeentehuis. Het gaat om 25 minuten energieadvies. Aanmelden kan via: www.veluweduurzaam.nl/spreekuur.

Er kan worden meegepraat over het thema 'voeding' aan de hand van fragmenten uit de film 'Winst met kringlooplandbouw.' Centrale vraag is hoe op een andere manier economisch haalbaar voedsel kan worden gemaakt. Hier wordt dinsdag 22 oktober vanaf 20 uur uitleg over gegeven in De Dialoog door mensen van de Universiteit Wageningen. De toegang is gratis.

SPORTFESTIJN Heel Ermelo beweegt houdt woensdag 23 oktober van 13 tot 16 uur een sportfestijn in sporthal Calluna met een duurzame twist. Bestemd voor kinderen van 2 tot 12 jaar. De toegang is gratis. Tot slot is er woensdag 30 oktober een duurzaamheidsmarkt in het christelijk college Groevenbeek. Bestemd voor leerlingen en iedere andere geïnteresseerde.