• Lex van Lieshout

Onderzoek Ermelo naar muziekgeluid tijdens evenementen

ERMELO Met de stemmen van VVD en SGP tegen stemt de Ermelose gemeenteraad in met een akoestisch onderzoek naar het muziekgeluid tijdens evenementen. Wel vinden de meeste partijen het hiervoor benodigde bedrag van 39.000 euro aan de hoge kant. Gekozen is voor onderzoek door het bureau Geluidmeesters dat eerder voor de gemeente Nunspeet een dergelijk onderzoek heeft uitgevoerd.

Wijnand Kooijmans

Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo) geeft aan dat bij het aantreden van burgemeester André Baars er nog niet zo veel muziekevenementen binnen de gemeente plaatsvonden als nu. Op 't Weitje mochten zelfs helemaal geen evenementen worden gehouden om het gras te beschermen. Met de komst van meer evenementen ontstonden ook de klachten. Wel mist Van der Knaap de hoofddoelstelling als het gaat om het onderzoek. En dat is waarom Ermelo eigenlijk muziekevenementen heeft.

Wat hem betreft rust in het bosrijke gebied, activiteiten in het centrum en dynamiek op Strand Horst. Voor Herma van der Weide (VVD) is het voldoende dat met alle betrokkenen wordt gesproken. Omdat het toch zo blijft dat een bepaald evenement voor de één een beleving en fantastisch is en door een ander als verschrikkelijk wordt ervaren. Ze vraagt zich af waarom nog nooit een klassiek concert op de Markt is gehouden. Mensen moeten elkaar in de beleving van de VVD-er tegemoet komen. Gezond verstand en een positieve houding kunnen wat Van der Weide betreft al veel oplossen. Ze vindt het onnodig alles in strikte regels vast te leggen. ,,Overbodige regels passen ons niet. Geef de kans evenementen te blijven organiseren."

Frans Snoek (SGP) kan zich niet vinden in het onderzoek. De prijs is te hoog en de resultaten zijn vooraf te voorspellen, zo is zijn mening. Evenementen kunnen niet in het centrum worden gehouden. Hiervoor moet worden uitgeweken naar Strand Horst of diep in de bossen, zoals bijvoorbeeld de crossbaan aan de Drieërweg. Bovendien moet men zich afvragen voor wie evenementen nu eigenlijk worden gehouden.

Folkje Spoelstra (ChristenUnie) vindt dat het onderzoek veel geld kost. Maar dat het ook nodig is om een goede onderbouwing te krijgen voor toekomstige keuzes. Al beseft ze dat van evenementen er altijd voor- en tegenstanders blijven. Ook Anneke Knoppert (Progressief Ermelo) vindt een goede onderbouwing gewenst. Na de uitkomst van het rapport wil ze wel overleg met alle betrokken partijen. Bart Willemsen (CDA) vindt dat vooraf aan het onderzoek overleg moet plaatsvinden met alle betrokken partijen. Ook wil hij dat ruimte wordt gegeven voor nieuwe evenementen. Ook vraagt hij zich af of de kosten van het onderzoek in verhouding staan tot veronderstelde resultaten en wat de raad kan met de uitkomsten. Hij vindt dat het onderzoek zich te veel richt op bestaande evenementen. Volgens burgemeester Baars is er overleg met betrokkenen om tot een goed onderzoeksresultaat te komen. De uitkomsten moeten uitwijzen of aanpassing van het evenementenbeleid noodzakelijk is.