• Mieneke Braakman

Onthulling beeld bij viszaak Van den Berg

HARDERWIJK Harderwijk heeft er een bronzen beeld bij. Voor de ingang van Vispaleis Dries van den Berg aan de Stephensonstraat is een levensgroot bronzen beeld verrezen. Een 'gewone Harderwieker', die op een bankje zit te genieten van een paling. De onthulling vond zaterdag, tijdens Aaltjesdagen, plaats onder grote belangstelling op het terras van de viszaak. Dit bronzen beeld is gemaakt door beeldhouwer Rob Cerneüs jr. in particuliere opdracht van Dries en Peter van den Berg.

Zoals gewoonlijk maakt Dries ook bij de onthulling vele kwinkslagen. ,,We hadden er natuurlijk een beeld van mij of van Peter neer kunnen zetten. Deze palingeter staat echter symbool voor 'de echte, gewone Harderwieker, die intens geniet van een héérlijke gerookte paling. Bezoekers kunnen er aan beide kanten naast gaan zitten er ermee op de foto.'' Beeldend kunstenaar Rob Cerneüs jr. vindt het bijzonder, dat hij zo'n grote opdracht kreeg van een particulier.,,Normaal krijg ik deze opdrachten van gemeenten of grote overheidsinstellingen.'' Hij werkte een jaar aan het beeld, telkens in overleg met Van den Berg. Vervolgens werd het door een bronsgieterij gemaakt tot wat het nu is.

INZAMELING  Van den Berg had voor het beeld geld ingezameld onder de bijna 1000 genodigden bij de opening van zijn nieuwe zaak, vorig najaar. ,,In plaats van cadeaus en bloemen hebben we een bijdrage gevraagd. Hiermee bleek dat de helft betaald kon worden. Tsjonge, wat is die Rob Cerneüs dúúr!'' roept hij half gekscherend. En dan serieus: ,,We hebben de andere helft er zelf bijgelegd.'' Hoeveel het beeld heeft gekost, wordt uiteraard niet bekend gemaakt. Wat een cadeautje heeft gekost, zeg je en vraag je immers niet.

,,Het is ook een geschenk aan de stad'', zegt Van den Berg tegen de aanwezige burgemeester Harm Jan van Schaik. ,,Ik zou zeggen: neem het op in de beeldenroute.'' Er staan meerdere bronzen beelden in Harderwijk, zoals 'De lopende man' in de Zeebuurt, het 'Vissersvrouwtje op de kade bij de haven, 'Eibert den Herder' bij het Huis van de Stad aan de Havendam, 'De Golf' en de 'Zwanen' in Drielanden. Ze zijn allemaal in verschillende tijden en door verschillende kunstenaars gemaakt.

LERAREN Vader en zoon kunstenaren Rob Cerneüs waren beiden bij de onthulling. Jr.: ,,Het was een mooie opdracht. Vooral omdat zowel Dries van den Berg als mijn vader Rob Cerneüs beiden als leraren zijn opgeleid. En bij Peter van den Berg en mijzelf, is het ambacht niet alleen met de paplepel ingegoten, maar dus ook onderwezen. Een zware taak, omdat de vergelijking wat betreft 'je vak verstaan' bijna niet te evenaren is.'' Hij vervolgt: ,,In dit beeld van 'De Palingeter' zijn niet alleen beide ambachten vertegenwoordigd, op het gebied van paling en op het gebied van kunst. In dit beeld zijn beide drijfveren verenigd van een tomeloze passie voor het vak en de creatieve kracht om iets unieks neer te zetten.''