• mieneke braakman

'Onwerkelijk goede sfeer' bij Blije Bietjes

HARDERWIJK Werd vorig jaar het food- en muziekfestival 'Blije Bietjes' met veel lof ontvangen, afgelopen weekend bleek dat het festival in het Plantagepark vorig jaar overtrof. Het is een evenement van formaat geworden met duizenden enthousiaste bezoekers en meer foodtrucks dan vorig jaar.

Mieneke Braakman

Door de regen is het zaterdag overdag rustig. Maar tegen de avond komen de bezoekers massaal het park op, evenals zondag de hele dag en avond. Ze komen voor bijzondere hapjes, een drankje, live muziek, de gezelligheid en elkaar ontmoeten. Het Plantagepark ziet er sprookjesachtig uit, met kleurig verlichte bomen. De geuren van de verschillende gerechten komen je tegemoet, terwijl vanaf het podium muziek van lokale en regionale bands klinkt. Onder anderen Pistols and Palmtrees, Dean and the Moonboys en The Jefferson Jam spelen van jazz tot aan rock and roll en poprock.

 

CULTUUR Behalve eten en muziek heeft de organisatie, Stichting Underground Harderwijk, uiteraard ook aan cultuur gedacht. In het Bietjes Circus worden kinderen geschminkt en kunnen ze optreden. Even verderop zijn lange ronde palen met touw aan elkaar gebonden tot klimtoren. In een legertent worden films gedraaid. Overal staan rijen wachtenden voor lekker eten. Dit jaar zijn er 26 foodtrucks/stands, tegen twaalf vorig jaar. Er staan vooral lokale en regionale ondernemers. Bij de Harderwijkse thuiskok Esther Habekotté kunnen kinderen kookworkshops volgen. Ook verkoopt ze hapjes uit verschillende wereldkeukens.

IJsverkoper ''t Boerinneke verkoopt zijn ambachtelijk schepijs en de lokale koffiebrander schenkt een lekker bakkie. Bijzondere hapjes als bitterballen met oesterzwammen, aubergines in puntzak, 'Bieterballen' gaan grif over de toonbanken. 'Hete Bliksem' met allerlei pittige gerechtjes, is door de tv zender 24 Kitchen uitgeroepen als beste foodtruck 2017. Bij de friettent staat de langste rij. Er worden dan wel weer bijzondere mayo's bij geserveerd. De Ermelose Jeroen IJzerman heeft een caravan genaamd 'Lekker Eend'. ,,Ik werk bij het eendenbedrijf Thomassen en ben gek van eten.'' Hij bedacht allerlei gerechten. De flensjes met eend vinden gretig aftrek.

STROOPWAFELS Verderop staat een stand uit Zeewolde, met stroopwafels en verkopen lokale imkers hun honing.Er staan ook foodtrucks uit andere delen van het land. Het is hier anders dan bij ons in het westen'', zegt de vrouw vanuit de foodtruck 'Piepers en Rund' uit Hoorn. ,,Ik merk dat men voorzichtiger is. Zowel met het uitproberen van gerechten, als in het contact.''

Bezoeker Jos van der Ende uit Ermelo: ,,Het is erg leuk, dit jaar Blije Bietjes.Echt een aanwinst voor Harderwijk. Zo bijzonder, dat dit op zondag mag, en nog wel naast het bejaardentehuis. Ik heb veel bekenden ontmoet. Het eten is beter dan vorig jaar, er is meer keuze. Ook vind ik de muziek goed. Behalve de lovende woorden van de bezoekers, is ook de organisatie enthousiast. ,,De sfeer tijdens Blije Bietjes is onwerkelijk goed. Iedereen komt voor de gezelligheid, en ruimt zelfs hun eigen plastic bekers en bordjes op'', zegt woordvoerder Hjalmar Vogel.