• Veteraan Ruud Slangen: ,,Blijven herdenken is een morele plicht."

    Arda Konings

'Opdat wij nooit vergeten'

ERMELO Hij ziet het als een morele plicht om te blijven herdenken aan hen die hun leven gaven tijdens WOII, voor onze vrijheid. Om vervolgens vrij te kunnen zijn van discriminatie, vrijheid van meningsuiting en godsdienst te hebben. Dé sleutelwoorden van onze hedendaagse samenleving. Maar ook gedenken aan hen die op missie waren in het buitenland. En hij wordt verdrietig van mensen die de 4 mei herdenking wilden verstieren door lawaai te gaan lopen schoppen tijdens die twee stille, plechtige minuten.

Arda Konings

Vanachter zijn bureau spreekt Ruud Slangen de woorden op serieuze toon en met ernstige blik. ,,Kijk, ik vergelijk het maar gewoon met een vereniging of koor waarvan ik lid ben. Als ik het niet eens ben met de muziekkeuze kan ik me óf rustig houden, aanpassen. Zonder herrie te lopen maken. Of ik ga weg en zoek iets anders. Er zijn nu eenmaal bepaalde regels waarmee je te maken hebt. Zonder het te verstieren voor een ander die er voor zijn of haar plezier komt."

GROOT GOED Op 4 mei gaat het om het herdenken van het leed wat is geschied. Waar anderen de overtuiging hadden en bereid zijn geweest, hun leven er voor te geven. Idealisten waren het. De mannen en vrouwen van het verzet en van de krijgsmacht. ,,Onze bevrijders en verzetsmensen hebben ons de vrijheid terug gegeven. Een heel groot goed. Dat te vuur en te zwaar is verdedigd. Dat gedenken we. We moeten ons 'wapenen' tegen demonstranten en groeperingen met een andere mening, die via aanslagen en protesten ons dingen willen opdringen. Of kwaad met kwaad willen vergelden. Dat werkt niet."

SYMBOOL Slangen begon destijds zijn militaire loopbaan bij de infanterie in Harderwijk en Ermelo. Kwam via Havelte en Oirschot daar weer terug en is tussendoor uitgezonden geweest naar voormalig Joegoslavië. Ruud Slangen – lachend – : ,,Waarom ik militair ben geworden? Ik kon niets anders. Maar serieus, het sprak vooral tot mijn verbeelding omdat ik vlakbij de kazerne in Tilburg woonde. Daar zag ik van alles gebeuren. Bovendien vond ik het een mooie gedachte om iets voor mijn vaderland te kunnen doen als dat zich aandiende. Voor mij staat de vlag symbool voor reinheid en vrijheid. Bespotten van de vlag kan en mag niet. Het doet mij heel veel als ik in het buitenland de vlag opgehesen zie worden en het Wilhelmus klinkt daarbij. Dan ben ik ontzettend trots op mijn land!"

MATTIES Ruud Slangen is ervan overtuigd dat elke veteraan zijn of haar werk naar overtuiging heeft gedaan. Met nadruk: ,,Het haalt niet uit hoe lang of waar je uiteindelijk hebt gezeten of hoe oud je bent. Het gaat ook niet om mij hier of zo. Maar om de makkers en matties om me heen. Het gevoel van verbondenheid is groot omdat je dezelfde soort dingen vaak hebt mee gemaakt tijdens uitzendingen." Als jongste lid van de bond van wapenbroeders (hij is 64) zal Ruud, zolang het kan, dan ook ieder jaar op 4 mei een krans bij een oorlogsmonument blijven leggen. ,,Opdat wij nooit vergeten!"