Opruimkosten Strandeiland niet voor uitbaters horeca

HARDERWIJK Op welke manier, en met welk creatief idee kan het Strandeiland voortaan worden schoongehouden?

Harry Schipper

Die vraag wilde de fractie van D66 donderdagavond in de gemeenteraad zelf beantwoorden door om te beginnen voortaan tien procent minder geld uit te geven aan het opruimen van zwerfvuil door gemeenteambtenaren. Die doen dat nu en dat kost de stad Harderwijk elk jaar maar liefst zo'n kleine veertig duizend euro. Want veel Strandeilandbezoekers nemen na hun bezoek niet de moeite om hun lege zakjes chips, lege drankblikjes, etenswaren en andere troep even in de prullenbak te gooien.

D66-aanvoerder Hans Nijman wilde via een amendement die tien procent besteden aan degene(n die met een goed plan komen dat ertoe moet leiden dat bezoekers van het Strandeiland voortaan geen zwerfafval achter laten. Dat zou volgens hem bijvoorbeeld kunnen door de (erf)pachters en uitbaters van het Strandeiland eerst op te laten draaien voor tien procent - dus pak 'm beet vierduizend euro - van de schoonmaakkosten, om hen die tien procent vervolgens weer terug te geven als beloning voor het schoonhouden van het Strandeiland.

Nijman had picknickkleedjes van recyclebaar plastic en papieren afvaltasjes meegenomen naar de raadsvergadering om te illustreren dat er genoeg creatieve ideeën zijn om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen. Wethouder Jeroen de Jong zag het idee van D66 echter niet zo zitten. Volgens hem wordt het strandeiland nu extra goed schoongehouden - 'op niveau A' - omdat het Strandeiland 'een speciale uitstraling heeft en een groot succes is voor Harderwijk. ,,Als we de uitbaters van het Strandeiland verantwoordelijk willen laten zijn voor het schoonhouden van het Strandeiland, hebben we wel een uitdaging", vond De Jong. ,,De gemeente heeft zelf ook een rol, immers; veel mensen die er zitten zijn geen gebruikers van de horeca." De wethouder prees de uitbaters die met de gemeente meedenken over het schoonhouden van het strand. Bijvoorbeeld door kinderen te vragen om zakjes uit de delen en het strand te helpen schoon houden in ruil voor bijvoorbeeld een gratis drankje.

De VVD-fractie liet weten 'faliekant tegen' het idee te zijn om de uitbaters te verplichten mee te laten betalen aan het schoonhouden van het Strandeiland. Ook de fracties van SHA, CU en GB vonden het plan van D66 niet zo creatief en niet verstandig om een deel van de schoonmaakkosten op de horecaondernemers af te wentelen. Het amendement werd dan ook verworpen.