• JAN DE ROO FOTOGRAFIE
  • JAN DE ROO FOTOGRAFIE
  • JAN DE ROO FOTOGRAFIE
  • JAN DE ROO FOTOGRAFIE
  • JAN DE ROO FOTOGRAFIE
  • JAN DE ROO FOTOGRAFIE

Gezellige drukte op traditionele Boeldag

ERMELO Druk, gezellig, intens en ontspannen genieten. Dat is allemaal aan de orde op de Boeldag die tot zaterdagmiddag half vijf duurt. Veel mensen vonden in de ochtenduren al de weg naar de markt.

De tientallen kramen met de meest uiteenlopende spullen, ook uit groetmoeders tijd, trokken veel belangstelling van het publiek. Bij de traditionele oliebollenkraam stond vrijwel voortdurend een rij met mensen die op hun beurt wachtten. Rond het middaguur leek een onweersbui roet in het eten te gooien, maar de Boeldag bleef trekken. Vrouwen in klederdracht, kwamen met verrassende zaken, lekkernijen en nog veel meer.

De Boeldag werd eind jaren zestig voor het eerst georganiseerd, destijds met als doel geld in te zamelen voor de restauratie van de Oude Kerk. In de loop der decennia is het initiatief uitgegroeid tot een drukbezocht evenement dat bij veel mensen weer elk jaar plek krijgt in de agenda.

Voor het interkerkelijk boeldagcomité, dat de organisatie in 1973 overnam, maakt dat het extra leuk om de Boeldag op te zetten. Bovendien profiteren elk jaar goede doelen van de markt in Ermelo. De opbrengst wordt besteed aan liefdadigheidsprojecten van de plaatselijke kerken: de Hervormde Gemeente, de Gereformeerde Kerk, de rooms-katholieke parochie, de Nederlands Gereformeerde Kerk, de Christelijk Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt.

In 1973 is de organisatie ervan overgenomen door een interkerkelijk boeldagcomité. Een samenwerkingsverband tussen de plaatselijke Hervormde Gemeente, Gereformeerde Kerk en Rooms Katholieke Parochie. Begin 2000 is de samenwerking uitgebreid met erbij gekomen. De opbrengst van elke boeldag wordt onder de deelnemende kerken en andere nader te bestemmen liefdadige doelen verdeeld.

Om geld te genereren waren er verschillende verkoopmomenten. In de middag is er van twee uur tot half vijf een verkoop bij opbod. De Boeldag is in en rond het Kerkelijk Centrum en de Rehobothkerk in het centrum van Ermelo.