• Arda Konings

Pakhuis vertelt verhalen rondom Ermelose grafheuvels

ERMELO Museum Het Pakhuis presenteerde afgelopen week onder grote belangstelling de nieuwe tentoonstelling 'Graven naar Goodies'. De prehistorische grafheuvels die rondom Ermelo volop te vinden zijn vormen met elkaar een grote archeologische schatkamer. Deze rijkdom van de Veluwe is niet verborgen in de bodem, maar juist heel goed zichtbaar in het landschap. In de tentoonstelling 'Graven naar Goodies' kan de bezoeker zich verwonderen over de waarde van deze parels uit de grond.

Arda Konings

Zo zijn de grafheuvels, net als de piramides in Egypte en de hunebedden in Drenthe, een icoon voor het Veluwse landschap. De Ermelosche Heide is een inspirerende plek waar veel tijdperken samenkomen. Bewoners van de Veluwe hebben hier hun bestaan opgebouwd en hun doden begraven. De grafheuvels zijn kenmerkend in het landschap en herbergen bijzondere verhalen over lang vervlogen tijden en rituelen.

PAREL Museumdirecteur van Het Pakhuis Gemma Greving: ,,Op initiatief van archeologe en boekenschrijfster Masja Parlevliet is deze tentoonstelling nu tot half november dit jaar naar Ermelo gekomen en rouleert over de Veluwe. Archeologen zijn natuurlijk dol enthousiast als ze iets in de grond vinden. En altijd op zoek naar die ene bijzondere vondst, die parel of dat speciale stuk uit de grond, oftewel 'Goodies' genaamd. Waarbij het gevoel van euforie en verrukking prevaleert en de missie als geslaagd wordt beschouwd."

EXPERIENCE Hoewel een grafheuvel dus best een serieus onderwerp is, heeft Het Pakhuis bij deze tentoonstelling zoals voor Het Pakhuis zo kenmerkend is, er weer een aantal speelse elementen in aangebracht via een experience, waarbij via puzzels en raadsels op zoek wordt gegaan naar de grafrover. Leuk voor zowel jong en oud, de individuele bezoeker of voor groepen.

OPGEDIEPT De tentoonstelling werd officieel ingeluid door wethouders Jan Aalbers uit Epe en wethouder Laurens Klappe uit Ermelo met het passeren van een klokbeker. Dorpsdichter Fiet van Beek viel de eer te beurt haar speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt gedicht voor te dragen, genaamd 'Opgediept': ,,Omgeven door kale ovalen, tussen geheugenheuvels van de tijd, telt dit land nergens zoveel onderschatte kamers met geschiedenis."

KARATERISTIEK Tot slot beaamt Gemma Greving de woorden volmondig wat betreft de hoeveelheid grafheuvels die zich bevinden op de Veluwe en met name die van Ermelo. ,,Want", vertelt ze enthousiast ,,op onze grond liggen toch echt de meesten. Het Pakhuis heeft er bewust voor gekozen de verhalen omtrent de grafheuvels die hier zo karakteristiek zijn, te willen uit dragen. We zijn er trots op en gelukkig mee om hier aandacht aan te geven in het museum. Ook op educatief gebied, mede tot stand gekomen dankzij de overgedragen kennis van Masja Parlevliet en haar verschenen boekje 'Swoertje wroet in vroeger' waarin een aantal dieren voorkomen uit die tijd!"