• Ton Pors

Plannen voor renovatie Oude Stadhuis ontvouwd

HARDERWIJK Wethouder Jeroen de Jong heeft donderdag in het oude stadhuis op de Markt de renovatieplannen voor het Oude Stadhuis ontvouwd. Dit renovatieplan is vastgesteld door het college van B&W. Voor een bedrag van € 4,3 miljoen wordt het gebouw gerenoveerd tot een historisch pand voor multifunctioneel gebruik.

Begin dit jaar geleden heeft de gemeenteraad ingestemd met een nieuwe bestemming voor het Oude Stadhuis en het pand meer open te stellen voor inwoners en bezoekers. Het afgelopen jaar is uitgebreid onderzoek gedaan naar de kwaliteiten van het voormalige stadhuis. In het definitieve plan wordt het monumentale stadhuis weer toegankelijk voor publiek als ontmoetingsplek voor historie, cultuur en muziek.

Op basis van al de onderzoeksresultaten heeft MIR architecten uit Amsterdam een integraal ontwerp voor het pand opgesteld, met respect voor de rijke historie van het pand. Zo komt de boogstelling uit de 19e eeuw weer terug in de centrale hal, komen middeleeuwse muren weer in het zicht en wordt de raadzaal flink gerestaureerd. Voor de culturele activiteiten van Cultuurkust en de Popschool, worden op de bovenverdieping grotere en kleinere cursusruimten ingericht. Voor drumlessen wordt een derde kelder onder het rechterpand gebouwd.

UNIEKE RAADSZAAL De raadzaal uit 1727 is uniek in Nederland vanwege de combinatie van houtsnijwerk, beschilderd houten plafond, de schouw met houtsnijwerk en de goudleer wandbekleding. Het goudleer is van uitzonderlijk grote omvang, het patroon is mogelijk speciaal deze zaal ontworpen, voor zover bekend nergens anders toegepast en nog in de oorspronkelijke ruimte aanwezig. Het goudleer verkeert in redelijke staat, wel dient binnen 10 jaar de ophanging vervangen te worden en heeft verdere veroudering van de vernislaag een blijvend negatief effect op de kleurstelling. Tijdens de renovatie van het monumentale stadhuis zal het goudleer uit conserveringsoogpunt tijdelijk worden afgenomen en opgeslagen. Dit is een goed moment om een restauratie uit te voeren. De voorgestelde restauratie brengt het goudleer zoveel als mogelijk terug in de meest oorspronkelijke toestand waarbij het motief weer een doorlopend patroon kan vormen.