• Jan van Walsem ziet geen rol meer voor zichzelf als voorzitter weggelegd.

    Mieneke Braakman

Podiumvoorzitters stappen op: 'Als exploitanten zijn we buitenspel gezet'

HARDERWIJK De voorzitter van Stichting Podia Harderwijk (SPH), Jan van Walsem, is opgestapt. Ook de vice voorzitter, Cees Kooijman, heeft zijn functie neergelegd.

Mieneke Braakman

De SPH bestaat uit het Theater Harderwijk, de Catharinakapel en Poppodium Estrado. Als reden noemt Van Walsem dat hij niet een samenwerking met de nog op te richten nieuwe organisatie Stad als Podium (SAP) in de weg wil staan. ,,Wij zijn door het gemeentebestuur aan de kant gezet als exploitant van het Theater Harderwijk. Twee jaar geleden hebben we 30.000 euro uitgegeven aan architecten en ingenieurs. We hebben de gemeente een goed uitgewerkt plan gepresenteerd voor de verbouw en exploitatie van het Theater. Toch ging het college van burgemeester en wethouder op zoek naar een nieuwe locatie voor een theater. We hebben vervolgens hard gestreden om het huidige theater aan de Stationslaan te behouden. Er zijn maar liefst in korte tijd 5.500 handtekeningen binnengehaald.

VERBOUWEN Nu heeft de gemeenteraad gelukkig wel besloten om het theater te behouden en te verbouwen, maar wij als exploitanten zijn buitenspel gezet. Wie moet nu straks de programmering doen, inschatten hoeveel publiek daarop af komt, voldoende omzet omzet maken, enzovoorts? Wij hebben inmiddels de know how. Moet je je voorstellen dat wij de afgelopen vier jaar, terwijl de gemeente zo bezuinigd heeft op cultuur, toch mooie producties naar Harderwijk hebben gehaald zonder verlies te draaien. Door ons nu aan de kant te zetten, wordt ons werk enorm ondergewaardeerd. Ja, dat is wel frustrerend.'' Wel vindt hij samenwerking met SaP een goede zaak.

Cees Kooijman: ,,We hebben erg ons best gedaan om het Theater te behouden en verbouwen. Daar is door het gemeentebestuur wel geld voor gereserveerd. Maar geen bedrag voor de exploitatie. Dat moet uit de SaP begroting komen. Dat is absoluut niet toereikend.''

VERBOUW Voor de verbouw van het theater is 3,5 miljoen euro uitgetrokken. De rest van de cultuursubsidie gaat naar de nieuw op te richten organisatie SaP. Deze gaat bestaan uit elf organisaties, waaronder Cultuurkust, Popschool Harderwijk, Stadsmuseum, Stichting Underground, Filmhuis Harderwijk en de horecaondernemers op de Markt. Zij willen, behalve met evenementen als LalaLand, Harderwijk Live, Harderwijk Winterstad, Blije Bietjes, Rembrandt en het Donkere Dagen Festival, de stad Harderwijker met nieuwe evenementen uitbreiden.

Van Walsem wordt opgevolgd door oud- wethouder Pieter den Besten. ,,Een goede opvolger. Ik wens hem veel succes.''