• Wethouder Leo van der Velden

    Gemeente Ermelo

Benjamin in Ermelo's college

ERMELO Met z'n 46 jaar is wethouder Leo van der Velden de benjamin in het Ermelose college van burgemeester en wethouders. Geboren en getogen in Ermelo op steenworp afstand van het gemeentehuis. Gespeeld op de Markt. ,,Dingen die ik mij nog als de dag van gisteren kan herinneren", zegt de SGP'er.

Wijnand Kooijmans

Inmiddels is hij alweer vijftien jaar actief in de plaatselijke politiek. Getrouwd en vader van drie zonen en twee dochters. Dit jaar 27 jaar getrouwd. ,,Ik woon binnen het centrum en ben eerlijk gezegd wel een beetje verknocht aan Ermelo als woonplaats. Ik merk dan veel mensen van mijn leeftijd dan ook zijn. Ermelo is een dynamische gemeente geworden waar veel te doen is en waar het buitengebied ook nog eens van glasvezel wordt voorzien."

PRIMA Ermelo wordt door Van der Velden gezien als een prima plek om te wonen. Voor mensen die hier werken maar ook voor mensen als uitvalsbasis naar de Randstad. Mensen vertrekken niet meer, zoals vroeger wel het geval was. ,,We zijn aan het bewegen en dat is toch wel een spanningsveld. Welk dorp zijn we en welk dorp willen we in de toekomst zijn. In ieder geval moeten we een zelfstandige gemeente blijven."

,,Ik heb wel hobby's", zegt de wethouder met enige voorzichtigheid. "Om deze te beoefenen moet ik dat wel plannen. Ik hou van stedentripjes, korte vakanties. Ik geniet van kleine dingen, zoals het zitten in mijn achtertuin. De kwaliteit van het leven is hoog al beseffen we dat niet altijd. Ik heb er ook geen problemen mee dat we sommige dingen niet hebben. We zijn ons te weinig bewust van onze welvaart en mogelijkheden die we hebben."

SPORTEN Sporten lijkt niet aan de wethouder besteed. Maar aan het eind komt toch de aap uit de mouw. Twee keer per week is Leo van der Velden te vinden in de sportschool. Samen met ondernemers. ,,Dan hou je ook met hen contact en hoor je nog wel eens dingen. Om zeven uur 's morgens is iedereen eerlijk tegenover elkaar."

Voor zijn wethouderschap was Leo van der Velden ondernemer. Een rol die hij inmiddels vrijwel geheel heeft overgedragen aan twee opvolgers. ,,Maar het ondernemerschap probeer ik ook binnen het college voort te zetten. Mijn zakelijke insteek onderdeel te doen zijn van de besluitvorming, zeker als het gaat om grote transacties."

WERELD Het wethouderschap is toch wel een beetje een nieuwe wereld waarin Van der Velden is gestapt. ,,Mensen kijken soms ook anders naar je. Al ben ik nog steeds dezelfde. Ik zeg altijd 'doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.' Maar mensen moeten daar blijkbaar nog een beetje aan wennen."

Als kind was Leo van der Velden al in politiek geïnteresseerd. Tussen zijn twaalfde en twintigste levensjaar was dat even weg maar al snel daarna keerde het terug. ,,Ik zie dit werk niet als mijn roeping, maar eerder als leiding van bovenaf. Waarom gebeuren dingen, dat zijn de levensvragen. Ik vind het ook belangrijk in Ermelo zelf te werken en daardoor weinig reistijd te hebben. Dat maakt dat je ook aandacht aan je gezin kunt blijven besteden."