• Archief BDUmedia

Bouw van drie windmolens dichtbij

ERMELO De gemeente Harderwijk heeft plannen klaarliggen voor de bouw van drie grote windmolens, die samen jaarlijks zo'n 12 Megawatt elektriciteit kunnen produceren. De megamolens komen op bedrijventerrein Lorentz, vlakbij de Lorentzhaven.

Harry Schipper

De bouw begint volgend jaar. Om alle vergunningen, aanpassingen van bestemmingsplannen, inspraakmogelijkheden en besluiten te stroomlijnen stellen B en W de gemeenteraad voor een zogeheten gemeentelijke coördinatieregeling toe te passen. Het idee is dat met één procedure het besluitvormingsproces sneller en overzichtelijker verloopt. En belanghebbenden hoeven dan maar één keer een zienswijze en één keer een beroep in te dienen.

LOCATIES Twee windturbines komen aan de noordkant van het havengebied, direct aan het Veluwemeer. De derde op het terrein van kalkzandsteenproducent Calduran, vlakbij het in aanbouw zijnde parkeer- overloopterrein. Calduran vindt dat prima, omdat het aansluit bij de ambities van de gemeente. Die wil met hulp van windenergie de uitstoot van CO2 fors terugdringen: in 2031 tot 45 procent van wat we met z'n allen in Harderwijk in 2013 uitstootten.

Afgesproken is dat inwoners, bedrijven en organisaties bij de ontwikkeling van de windmolens kunnen participeren. En ook dat een deel van de opbrengst ten goede komt aan maatschappelijke voorzieningen.