Postduivenvereniging de Eendracht steunt Join4Energy

HARDERWIJK Postduivenvereniging de Eendracht in Harderwijk heeft vrijdagavond 4 juni een cheque van 2500 euro uitgereikt aan Gert en Liza Gerritsen uit Wezep. Gerritsen is samen met zijn dochter Liza deelnemer aan de beklimming van de Mont Ventoux op 10 juni die in het kader staat van Join4Energy.

Voorzitter van de Eendracht, Co Schaftenaar, verwelkomde de familie Gerritsen in het druk bezette verenigingsgebouw van de Eendracht aan de Schimmelstraat in Harderwijk. Hij hield een warme toespraak, gericht op de energiestofwisselingsziekte waar nog geen medicijn voor ontwikkeld is. Met name is de beklimming van de Mont Ventoux gericht op het genereren van geld voor onderzoek en om een medicijn tegen deze slopende ziekte te ontwikkelen.

Iedere week worden 1 à 2 kinderen geboren met een energiestofwisselingsziekte. Hun batterij is half leeg, laadt niet op, en loopt snel leeg. Bij de minst ernstige vorm hebben kinderen na 50 meter lopen het gevoel een marathon te hebben afgelegd. Zij zijn dan totaal uitgeput.

Bij veel kinderen zijn ook organen aangetast die veel energie verbruiken, zoals de hersenen, het hart en de lever. Door een ernstige ontwikkelingsachterstand, epilepsie en hart­ en leverfalen overlijden veel van deze kinderen voor het 10e levensjaar. Er is geen behandeling voor deze ernstige ziekten. 70% van deze kinderen wordt niet ouder dan 18 jaar.

Het doel van de stichting Join4Energy is het genereren van geld om het onderzoek naar een medicijn te versnellen en de kwaliteit van leven van de kinderen te verbeteren. Aandacht voor deze zeldzame maar levensbedreigende ziekte is erg belangrijk.

Schaftenaar haalde in zijn toespraak aan dat nu bijna 80 jaar geleden de vereniging een juiste naam, de Eendracht, werd gegeven. De leden beoefenen de hobby individueel, maar zetten zich gezamenlijk in niet alleen voor de vereniging, maar ook voor de samenleving buiten de vereniging. Steun aan de medemens staat bij de Eendracht hoog in het vaandel, gezien ook de eerdere ondersteuning aan goede doelen zoals de Nierstichting, KiKa, KWF en Stichting Vrienden van het St. Jansdal aldus voorzitter Co Schaftenaar die ook bedrijven roemt om hun steun welke verwerkt is de cheque.

Postduivenvereniging de Eendracht in Harderwijk bestaat in 2018 80 jaar, en is één van de grootste en oudste postduivenverenigingen van de Noord West Veluwe.