• Archief BDUmedia

Proef met inzamelen gft-afval

ERMELO Met honderd huishoudens gaat de gemeente Ermelo een proef aan om de inzameling van groente-, fruit- en tuinafval (gft) te verbeteren.

Wijnand Kooijmans

Volgens wethouder Jan van Eijsden valt er veel te verbeteren als het gaat om het scheiden van afval. De ervaring van dit moment is dat vooral tuinafval in de groene container terechtkomt. Maar vijf procent van het afval bestaat uit gft. Dat betekent dat veel van het afval uit bijvoorbeeld de keuken in de grijze container terecht komt. Van Eijsden herkent dat wel: slaresten schuif je bijvoorbeeld gemakkelijk in de grijze container. ,,Dat betekent dat de inzameling veel beter kan, door het niet in de groene container gooien van gft-afval gaat een waardevolle grondstof verloren."

WEST De proef wordt gehouden in de wijk West in de maanden oktober, november en december. Het onderzoeksbureau AHA! gaat vrijdag 22 en zaterdag 23 september bij de betrokken honderd bewoners langs met de vraag of ze willen deelnemen.

Tijdens de proef kunnen de deelnemers het gft-afval apart aanbieden in een speciaal keukenafvalemmertje. Deze zijn van plastic maar dat is composteerbaar. Het afval wordt tweemaal per week gratis opgehaald. Een deelname aan de proef loont, zo zegt Van Eijsden, omdat het ,,de mogelijkheid biedt te besparen op de tarieven voor het ledigen van zowel de groene- als de grijze containers.''

SOORTEN Door het college is gekozen voor vijf verschillende afvalemmertjes. Het bijgeleverde zakje is goed afsluitbaar om stankoverlast te voorkomen. Met de resultaten wil het college het bewust sorteren van afval stimuleren.

Afhankelijk van de uitkomsten wordt bekeken welke stappen verder kunnen worden gezet. Van Eijsden sluit daarbij niet uit dat in de toekomst restafval niet meer in de grijze container kan worden aangeboden maar in een wijkcontainer. Zeker is wel dat in de toekomst afval niet tweemaal per week wordt opgehaald: dat wordt een te kostbare zaak.

De wethouder ontkent dat het scheiden van afval niet zinvol is omdat het later toch weer op één hoop wordt gegooid. Het afval uit de grijze container wordt afgevoerd naar een verbrandingsoven in Friesland, het afval uit de groene container gaat naar De Wilp om daar verder te worden verwerkt voor hergebruik.