• Bron: ANP

Redding voor Harderwijkse TSN-cliënten

HARDERWIJK Alle 420 huishoudens in Harderwijk en Hierden, die tot nu toe hulp kregen van het bijna failliete TSN Thuiszorg-onderdeel 'Hulp bij het huishouden', krijgen ook straks nog thuishulp. Dat heeft de Harderwijkse zorgwethouder Gert-Jan van Noort vrijdag bekendgemaakt.

Harry Schipper

De gemeente heeft de bewindvoerders van TSN gevraagd om de dienstverlening voort te zetten tot eind april. De tussenliggende periode heeft de gemeente nodig om de overgang te regelen voor TSN-cliënten. Andere thuishulporganisaties die in Harderwijk actief zijn, hebben zich namelijk bereid verklaard om hen over te nemen.

Het gaat om onder andere Thuiszorg Oranje, Thuiszorg Holland, Zorggroep Noord Veluwe en Careander. Zij nemen ook het overgrote deel van het TSN-personeel over dat thuiszorg verleende in Harderwijk en Hierden. In het geval van faillissement op zeer korte termijn springt uitkeringsinstantie UWV voor hen in. Het UWV betaalt dan voor korte tijd de salarissen van de thuishulpen die door blijven werken.

TSN Thuiszorg is de grootste aanbieder van thuishulp in Nederland. Het bedrijf raakte december vorig jaar in financiële problemen omdat het personeel hoger was gekwalificeerd en daardoor hogere salarissen ontving dan gemeenten in 2016 voor thuishulp bereid waren uit te geven. De bewindvoerders van TSN hebben de afgelopen weken geprobeerd om een overname te regelen met thuiszorgorganisatie Buurtzorg Nederland. Maar omdat Buurtzorg nergens op de Noord Veluwe actief is, ook niet in Harderwijk, zijn de Noord Veluwse gemeenten in gesprek gegaan met thuiszorgaanbieders die hier wél actief zijn.

De gemeente Harderwijk houdt de cliënten met nieuwsbrieven op de hoogte van de veranderingen. Voor de zekerheid had de gemeente al schoonmaakbedrijven gevraagd om eventueel de noodzakelijk schoonmaakkarweitjes uit te voeren, maar dat is dus niet meer nodig. Ongeveer vijftig TSN-cliënten die de bui al zagen hangen, zijn de afgelopen weken al overgestapt naar een andere thuishulpaanbieder.