• Derde werd Oranjepark Ermelo; Hessel Lodder en Anita van der Haar kregen 5000 euro.

    Patrick Siemons
  • Groepsfoto alle initiatieven

    PATRICK SIEMONS

Samen Sterker Fonds beloont Oranjepark Ermelo

ERMELO Stichting Gelukkig ouder worden is winnaar geworden tijdens de finaleavond van het Samen Sterker Fonds 2018. Het Puttense initiatief kreeg 22.500 euro van Rabobank Randmeren, die woensdagavond in het Nijkerkse Hart van Holland 50.000 euro verdeelde.

Marco Jansen Na de Facebook-campagne, online stemronde door leden van de bank en het oordeel van de zaal (700 bezoekers) ging Putten met 79 punten aan de leiding voor Nijkerk (54). Putten eindigde na het jury-oordeel, dat voor 50% telde, op 125 punten. Stichting-voorzitter Kees de Pater wil eenzame ouderen met kinderen verbinden op Zorgerf Buitenland. ,,Door hen samen te laten koken ontstaat er pure magie. Het gesprek komt op gang; ouderen genieten van kinderen en dat zorgt voor een glimlach en een twinkeling. We zijn erg blij met het bedrag, waarvan we drie verrijdbare kookeilanden kunnen kopen.'' René van Leest, eigenaar van de locatie met o.a. een moestuin, wil de succesvolle pilot een vervolg geven. ,,Dat er iets speciaals gebeurt, hebben we al gezien. Ouderen kunnen kinderen ook uitleg geven over eten.'' Rabobank directievoorzitter Hans van de Guchte was ook voorzitter van de jury met daarin de vijf burgemeesters. Hij ziet continuïteit als aandachtspunt. Stichting Welzijn Putten en JongPutten gaan de match maken. Busjes worden ingezet om de deelnemers op locatie te krijgen.

Nijkerk werd tweede met 108 punten. Aris Dorresteijn en Joeri Reijnders kregen 12.500 euro voor Students to Business, dat studenten, opleidingen en arbeidsmarkt gaat matchen. ,,78% van de sollicitanten wordt afgewezen op hun cv, o.a. vroegtijdige schoolverlaters en werkloze jongeren. Wij bieden een digitaal cv, gaan een videopitch opnemen en koppelen de database aan de arbeidsmarkt.'' Van het bedrag geven ze workshops op scholen. Duizend studenten van Corlaer College Nijkerk krijgen een digitaal cv.

ORANJEPARK Derde werd het Oranjepark Ermelo met 101 punten. Anita van der Haar en Hessel Lodder hielden een mooie pitch over de kamer van de buurt, het kloppend hart in de bosrijke nieuwbouwwijk waar ze een buurtkeuken willen inrichten. ,,Omzien naar elkaar doe je in het Oranjepark.'' Zij kregen 5000 euro waarvan ze keukenapparatuur aanschaffen.

Vierde werd Waypoint Bunschoten met 90 punten. Fred Nijenhuis pitchte enthousiast over 'positieve verslavingszorg', waarbij onder meer dagbesteding via een werkbedrijf mensen terugkeren in de maatschappij.

You're in control #Robotschool Harderwijk eindigde als vijfde met 77 punten. De jonge studenten Twan Lassche en Kaylee ter Maten gaven een moedige pitch over de opleiding Robottechnicus, die binnenkort gaat starten op Landstede Harderwijk. Zij werden daarbij geholpen door Novah, de sprekende robot uit het Huis van de Stad. ,,Programmeren en onderhouden van robots levert banen op. Daarom moeten jongeren enthousiast worden gemaakt voor programmeren en innoveren.'' Van de 5.000 euro kopen ze een kennismakingsmodule. ,,Van de hoofdprijs zouden we net één robot kunnen kopen.''