• Schapedrift
  • Schapedrift

Schaapskooi Ermelo leert vacht vilten

ERMELO Bij schaapskooi Ermelo worden deze zomer vier workshops vacht vilten georganiseerd. Per workshop kunnen maximaal acht personen deelnemen; de inschrijving is al gestart. In één dag maken deelnemers een eigen kleed van een geschoren vacht. ,,Het is wel een dag hard werken en je wordt behoorlijk vies. Maar de moeite waard om eind van de dag een kleed mee naar huis te kunnen nemen", schrifjt de Schaapskooi.

In mei zijn de schapen van de Ermelose kudde geschoren. Dit jaar moesten er in totaal 260 schapen geschoren worden. Een enorme klus, die verspreid over een aantal dagen gedaan wordt. Per schaap is een scheerder ongeveer een half uur bezig. Herderin Marion Derks wordt daarbij geholpen door een aantal vrijwillige scheerders/herders. De laatste zestig schapen zijn op 1 juni, het schaapscheerdersfeest geschoren. De ongewassen vachten zijn te koop in het bezoekerscentrum. Een veertigtal vachten is uitgezocht en apart gezet voor de workshops vacht vilten.

Het vilten van een vacht is intensief en redelijk zwaar werk. Deelnemers gaan onder leiding van viltdocente Anneke Troost of Judith Hofstee buiten aan het werk. De vachten moeten eerst ontdaan worden van stro. Daarna begint het vilten en dat betekent voortdurend nat maken, inzepen, wrijven, kneden, duwen en rollen. Soms worden de vachten met blote voeten bewerkt voor een mooier resultaat. Het is een natte en vieze klus en daarom verstandig om een extra set kleren mee te nemen. Deelnemers moeten een emmer of gieter meenemen, om de vacht steeds nat te maken. Aan het eind van de workshop gaat iedereen met een eigen gevilte vacht naar huis, dat thuis nog verder moet drogen.

Op 12 en 23 juli, 6 en 16 augustus (10.00 tot 16.00 uur) maken deelnemers in een hele dag een eigen kleed van een hele schapenvacht van één van de Veluwse heideschapen van de Ermelose kudde. Alle workshops zijn onder professionele begeleiding en vinden buiten plaats bij de schaapskooi Ermelo. Aanmelden is al mogelijk, via de website www.schapedrift.nl. Meer informatie: tel. 0577-407254.