• De heer Lassche in de berging met zijn scootmobiel en de gedupeerde heer Mijer, die in afwachting is van een nieuw exemplaar.

    Foto: Marco Jansen

Scootmobielen weg uit 't Kruithuis

HARDERWIJK In seniorencomplex 't Kruithuis voor zelfstandig wonende 55-plussers zijn in de nacht van 23 op 24 januari drie scootmobielen ontvreemd uit de berging. De politie sluit een inbraak uit en houdt het op insluiping. De schadepost voor de gedupeerden bedraagt zo'n elfduizend euro, aangezien de voertuigen niet verzekerd waren.

 

Marco Jansen

,,Pas op maandag werd ik in kennis gesteld door een medebewoner. Ik kon het eerst niet geloven en ben de hele week al van slag'', zegt gedupeerde Mijer (90). Medebewoner  Lassche (80): ,,Zondag is me niks opgevallen. Het was redelijk weer en ik dacht dat de lui op pad waren. Maandagochtend heb ik de anderen gewaarschuwd.'' Hij had het geluk dat zijn in december aangeschafte scootmobiel er nog wel stond. ,,Ik heb die van mij allrisk verzekerd. De anderen zijn dat niet.'' Mijer: ,,De politie was hier zo en ze hebben alles opgenomen. Er was rondgelopen, maar het betreft insluiping en geen braak en daarom krijgen we van de inboedelverzekering niets vergoed. Ik zorg wel dat mijn eigen woning goed is afgesloten, maar dat is hier niet zo. De verhuurder is aansprakelijk voor veiligheid, maar dat doen ze niet. Vandaag zijn er binnen een halfuur negen mensen heen en weer gegaan door de berging naar hun auto. Je drukt op de knop en een ander kan zo maar mee lopen. Woonzorg zegt dat het goed afgesloten is, maar sommige bewoners zijn in de 90 en dementerend. Zij hebben er niet erg in dat anderen in of uit lopen. Ook loopt hier dag en nacht verplegend personeel van Icare. Zij zijn halverwege de trap en dan moet de deur nog sluiten.'' Hoe de inbrekers zijn binnengekomen is Lassche een raadsel. ,,Ik vermoed dat het aan de voorkant is gebeurd en dat er iemand is meegelopen. Sommige bewoners houden zich niet aan de regels. Je moet vragen wat mensen komen doen en wie ze zijn.'' Ook bewonersconsulent Sjaak Fijnenberg tast in het duister.

,,Bij het politieonderzoek werd duidelijk dat ze met een schroevendraaier hebben gerommeld, maar er is geen braakschade. Dan zijn er een boel mogelijkheden om binnen te komen. Mensen kunnen meelopen met een ander die niet wacht tot de deur dicht is. En ouderen kunnen voor een vreemde de deur toch openmaken. Als verlies van een tag niet gemeld wordt, is die moeilijk te blokkeren. Ik had een gesprek met de bewoners en dan zie je veel boosheid. Het vervelende is dat ze niet verzekerd zijn. Dat is niet handig.'' Woonzorg gaat de berging nu beter beveiligen. ,,De hoofdingang had al een dubbele sluiting die 's avonds als sluis fungeert. Je hebt dan ook een tag nodig om in de tussenhal te komen. Pas als de eerste deur dicht is, gaat de deur van de hal open. Dan heb je altijd in de gaten als iemand mee wilt liften. Nu kan je wel in de scootmobielruimte komen als je eenmaal binnen bent en daarom krijgt de berging hetzelfde tagsysteem.'' Intussen wacht Mijer op een nieuwe scootmobiel. ,,Ik kan er geen kopen, want een nieuwe kost drieduizend euro. Ik hoop er een te huren via de WMO of Icare.''

foto De heer Lassche in de berging met zijn scootmobiel en de gedupeerde heer Mijer, die in afwachting is van een nieuw exemplaar.