• Henk Merjenburgh

Staatssecretaris: 'Dolfinarium Harderwijk voldoet aan eisen'

HARDERWIJK De waterkwaliteit van de dolfijnenverblijven in Dolfinarium Harderwijk voldoet aan de richtlijnen. Dat stelt staatssecretaris Martijn van Dam in de beantwoording van de vragen van PVV-kamerlid Dion Graus.

Het Dolfinarium heeft voor de dolfijnen twee verblijven: het DolfijndoMijn en de Dolfijnendelta, ook wel Lagune genoemd. In het DolfijndoMijn verblijven de showdolfijnen. Het water bevat keukenzout dat door zandfiltering en chloortoevoeging schoon wordt gehouden.Volgens Graus zijn de verblijven in het Dolfinarium te klein, en leidt de toevoeging van chloor gezondheidsrisico's ontstaan voor de dolfijnen.

Van Dam deelt deze mening niet. ,,Op 9 maart 2016 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij het Dolfinarium een inspectie uitgevoerd naar aanleiding van een controleverzoek. Hierbij waren aanwezig twee inspecteurs, een dierenarts van de NVWA en een externe dierenarts, die gespecialiseerd is in zeezoogdieren. Bij deze inspectie werden geen overtredingen vastgesteld", schrijft hij.

Tijdens de inspectie was er volgens het Dolfinarium een niet optimale situatie achter de schermen van het hoofdbassin, vanwege schilderwerkzaamheden. Hierdoor was een gedeelte van het DolfijndoMijn afgesloten. Deze situatie heeft 24 uur geduurd. Daarna kon over dit bassin weer beschikt worden.

Bij het samenstellen van de groepen wordt gelet op verwantschap, om inteelt te voorkomen, en op het sociale gedrag van de dolfijnen. Vanwege genetische en sociale redenen worden de dolfijnen niet verplaatst naar de Lagune. De staatssecretaris stelt dat het voor de dolfijnen ook niet uitmaakt in welk bassin zij verblijven. ,,Er was geen verschil tijdens de inspectie tussen de dieren in de Lagune en in het DolfijndoMijn. Ze waren allemaal even actief, attent en nieuwsgierig."'