• Bert Kaasschieter was vele decennia achtereen de drijvende kracht achter talloze evenementen in Harderwijk.

    Anneke Immink

'Stad zal 'onze' Bert missen'

HARDERWIJK Bert Kaasschieter is op oudejaarsdag plotseling overleden. ,,Er is een Harderwijker heengegaan", sprak zaterdag wethouder Jeroen de Jong bij de uitvaartplechtigheid in de aula van begraafplaats De Elzenhof.

Harry Schipper

Dat een wethouder spreekt tijdens een uitvaart, waarbij de aula uitpuilt van belangstellenden, is al opmerkelijk. En als er ook op Facebook vele honderden condoleances uitgaan naar de nabestaanden, dan weet je dat Bert Kaasschieter een bijzondere man was.

ORGANISATOR Dat was hij zeker. Vele Harderwijkers kennen hem als 'meester' van de Vismarktschool en later Het Kompas. Heel veel mensen kennen hem ook toen hij in de jaren negentig bedrijfsleider was van zwembad De Sypel. Maar veruit de meesten kennen Bert Kaasschieter van de vele jaren achtereen waarin hij binnen de Oranjevereniging de vele festiviteiten en activiteiten in Harderwijk tijdens de Koninginne- en later Koningsdagen organiseerde. En als organisator van de Sinterklaasintochten in Harderwijk. Met als hoogtepunt de landelijke intocht van Sinterklaas in 2010, die live op televisie werd uitgezonden.

TALENTEN ,,Eens in de zoveel tijd, kom je iemand tegen die werkelijk overal in zit", merkte De Jong op, die ook memoreerde dat Bert zat achter vele activiteiten van muziekverenigingen, de Stedelijke Harmonie voorop en die van zijn kerk.

Bert Kaasschieter was erg goed in het organiseren én in het regelen. Beide talenten zette hij graag in voor de Oranjevereniging. Dertig jaar lang zelfs. En voor die Sinterklaasintochten, ook decennia achtereen. Hij kreeg er in 2014 een koninklijke onderscheiding voor. In 2014 werd hij ook gekozen tot 'Harderwijker van het jaar'.

MUZIEK Het liefst organiseerde hij iets waarbij ook muziek aan te pas kwam. Een schoolband, een taptoe, een s(w)ing inn, een concert of een dweilorkest: Bert hield van muziek en dat mocht iedereen weten. Hoe bijzonder ook, het verbaasde bijna niemand, dat tijdens zijn uitvaart een compleet koor zong en de inmiddels landelijk bekende lokale pietenband 'Toeter er nog maar 1' speelde. Kaasschieter was verder lid van het nieuwe 4 mei-comité en organiseerde activiteiten rondom 'Harderwijk Winterstad'. Bert was motor achter talloze lokale initiatieven: teveel om allemaal te noemen.

SINTERKLAASMUSEUM Het laatste project van Bert was het Nationaal Sinterklaasmuseum dat hij graag in Harderwijk wilde realiseren. In de laatste Sinterklaasperiode realiseerde hij, weliswaar niet alleen, een heus Sinterklaas-pop-up-museum in Molen De Hoop. Vlakbij de plek waar hij graag het nationale museum had gezien.

,,Bert Kaasschieter", aldus De Jong, ,,was er nooit voor zichzelf, maar altijd voor een ander." ,,Harderwijk moet een markant en zeer betrokken Harderwijker missen. De stad zal hem enorm missen", liet burgemeester Harm Jan van Schaik weten. Gijsbert-Willem Kaasschieter is zeventig jaar geworden.