• Harry Schipper

Stichting Podia: 'We stoppen ermee'

HARDERWIJK Stichting Podia Harderwijk (SPH), exploitant van Stadstheater Harderwijk (en van de Catharinakapel en Estrado) stopt op 1 juli volgend jaar te bestaan. De voor het komend seizoen geplande theatervoorstellingen gaan wel gewoon door.

Harry Schipper

Voorzitter Jan van Walsem maakte dit gisteren bekend, nadat maandagavond het stichtingsbestuur over de kwestie vergaderde. Hoewel hij stellig is zijn stichting op te heffen, wil Van Walsem nog wel in gesprek met de gemeente.

De bekendmaking te stoppen volgt na het opmerkelijke nieuws dat de coalitiepartijen ChristenUnie, Stadspartij Harderwijk Anders, CDA en VVD vlak voor het begin van de raadsvergadering naar buiten brachten. De partijen kiezen voor de plannen van SaP én tegelijkertijd voor het huidige theater aan de Stationslaan. In hun besluit wordt niet gerept over een rol voor de SPH.

BOOBYTRAP ,,Wij denken dat er een dubbele bodem ligt onder het besluit van de coalitie. Een soort boobytrap. "Óf er is gewoon niet goed nagedacht", stelt Van Walsem. ,,Als je de SaP-connectie de voorstellingen in het theater laat programmeren, maar niet de exploitatie, wie moet dat dan doen? SaP spreekt in haar plan over twintig tot dertig binnen-voorstellingen voor zo'n 75.000 euro. Maar wie doet dan de rest? Je gaat toch niet een theater verbouwen voor 3,5 miljoen om er vervolgens maar hooguit dertig voorstellingen te geven. Dat kan nooit uit. Voor 75 mille per jaar kun je het theater niet openhouden. Het betekent dat het theater dicht gaat."

Van Walsem zegt dat ook het uiteenrafelen van de centrale administratie- en boekingssoftware van Estrado, Catharinakapel en Stadstheater extra geld gaat kosten, evenals afvloeiingsregelingen voor het personeel. ,,Daar zal een hoop van de twee jaar subsidie die we nog krijgen naartoe gaan. Ergo: we gaan 1 juli 2018 dicht. We kunnen daarna onze bezoekers niet meer de kwaliteit bieden die we eerder boden."

NIET CHIC Cultuurkustdirecteur Marijke Licher is teleurgesteld over het raadsdebat: ,,De raadsvergadering kreeg een volledig andere wending door het persbericht dat aan het begin van de vergadering naar buiten werd gebracht. SaP vindt deze gang van zaken niet chic. We hebben een goed verhaal wat positief had kunnen bijdragen aan het politieke debat. Het debat ging helaas alleen nog over de procedure en heeft de discussie op inhoud lam gelegd. Dat is niet goed voor het vertrouwen in SaP", aldus Licher. Ze begrijpt dat de flinke investering in een nieuw podium voor de raad 'een brug te ver is'. Natuurlijk is ze wel blij dat de coalitiepartijen gekozen hebben voor de SaP-connectie: ,,We kunnen nu onze ambities waarmaken en eindelijk aan de slag gaan met de ontwikkeling van de jaarrond podiumprogrammering voor de stad."

Stafmedewerker Dik Nauta van het CCNV, eigenaar van de theaterzaal, laat weten dat de wensen en eisen van de school onveranderd zijn gebleven. Zo wil de school zo'n negentig keren per jaar de zaal kunnen blijven gebruiken voor eigen activiteiten. Nauta heeft maandag meteen de wethouders De en Van Noort uitgenodigd om over het vervolg in gesprek te gaan.