• Archief BDU Media

Stichting Podia wil Stad als Podium mét eigen theater

HARDERWIJK Directie en bestuur van de Stichting Podia Harderwijk (SPH), waaronder Estrado, Catharinakapel en Theater Harderwijk vallen, roepen de gemeenteraad op niet in te stemmen met het besluit van B&W om Theater Harderwijk niet langer te subsidiëren. Ook de gevraagde gemeentelijke bijdrage in de kosten van de verbouw van het theater, zo'n drie miljoen euro, komt er niet. Het college van B&W wil dat geld én de jaarlijkse exploitatiekosten, nu zo'n 375.000 euro en straks rond de 425.000 euro, liever inzetten voor het uitwerken van de plannen voor 'de Stad als Podium' (SaP). In plaats van het huidige theater aan de Stationslaan ziet het college liever een theater in de binnenstad. De gemeentebestuurders hebben hun oog laten vallen op het gebouw van de bibliotheek aan de Academiestraat. Dat gebouw komt dit jaar leeg, als de bibliotheek verhuist naar het stadhuis. Om te onderzoeken of het gebouw wel geschikt is en wat de verbouw gaat kosten, stelt het college een onderzoek voor, dat 40 mille mag kosten.

Harry Schipper

Het theaterbestuur is 'teleurgesteld en verbaasd' over het besluit van B&W, zo laat het in een brief aan de raadsleden weten. B&W omarmen de plannen van de zogeheten SaP-connectie": elf organisaties, waaronder Cultuurkust, Popschool Harderwijk, Stadsmuseum, Stichting Underground, Filmhuis Harderwijk en de horecaondernemers op de Markt. Zij willen, behalve met evenementen als LalaLand, Harderwijk Live, Harderwijk Winterstad, Blije Bietjes, Rembrandt en het Donkere Dagen Festival, de stad Harderwijker met nieuwe evenementen en cultuurprogrammering boeiender en leuker maken. Ze krijgen daarbij steun van Stichting Zomertheater Amersfoort en het Utrechtse Café Theater Festival , die vernieuwende theaterprogrammering naar Harderwijk willen brengen.

VERNIEUWEND "Die plannen voor de Stad als Podium ondersteunen we van harte, maar laten we wel wezen: wij brengen ook vernieuwende theaterconcepten", merkt SPH-bestuurslid Cees Kooijman op. Theaterdirecteur Jessica Kroeze somt op: "Scrooge, Theater On Tour, evenementen in De Essenburg, California, Faulty Towers bij Hotel Baars en muziek bij Brasserie De Bank. En voor de amateurkunst zijn we ook een belangrijk podium. Dat zou een belangrijke reden moeten zijn om het theater voor de stad te behouden. Geen wonder ook dat we vorig jaar voor onze actie tot behoud van het theater in maar een paar dagen tijd ruim 5500 handtekeningen binnenkregen".

Ook SPH-voorzitter Jan van Walsum klinkt strijdlustig: "Laten we het beste van twee werelden verengingen. De plannen van de SaP-connectie mét de verbouwing van het huidige theater. Daarmee krijgen de inwoners van Harderwijk het beste product". Van Walsum wijst op de 'door de gemeente ingevlogen externe experts', die hebben berekend dat een nieuw theater 'al gauw vier tot misschien wel zestien miljoen euro' gaat kosten. "En logistiek gezien kán het niet eens in de bibliotheek".

TWEE MATEN "Dan zijn onze plannen ook nog eens goedkope. Maximaal drie miljoen", stelt Van Walsum. Hij en de andere podia-bestuursleden voelen zich in de kou gezet door het gemeentebestuur. "We waren in de tweede planfase opeens niet meer welkom om mee te denken". Hij vindt dat cultuurwethouder Gert Jan van Noort met twee maten meet: "Eerst moeten we end 2014 hals over kop een exploitatiebegroting indienen. Dan horen we twee jaar niks en nu opeens zegt de wethouder dat de subsidie, die eerst naar het theater zou gaan, naar andere instellingen gaat."

Van Walsum benadrukt dat bestuur en directie 'niet getrouwd' zijn met de locatie aan de Stationslaan. "Als we op een andere locatie in Harderwijk een theater van dezelfde omvang kunnen krijgen, zeggen we meteen 'doen!'. Maar zo'n theater gaat wel veel meer geld kosten."

UITVERKOCHT Een theater in de bibliotheek gaat in elk geval minder stoelen tellen - maximaal zo'n driehonderd - dan het huidige theater dat na de verbouwing twee grote zalen met 490 en 300 stoelen, plus een foyer waar kleine optredens gehouden kunnen worden. Kroeske verwacht dat grote namen als Ali B en Tineke Schouten, die in Harderwijk altijd garant stonden voor uitverkochte zalen, niet meer komen als het theater nog maar half zo groot is. "In 2016 hadden we maar liefst acht keer een uitverkochte zaal en twaalf keer optredens waar tussen de drie- en vijfhonderd bezoekers op af kwamen", aldus de theaterdirecteur.

In de brief aan de raad vraagt SPH de raad om andere keuzes te maken en niet de subsidie voor het theater in te trekken. Kies voor de En-En-variant, pleit het bestuur. "Een goed theater is ook goed voor het vestigingsklimaat van Harderwijk. En voor de inwoners van Harderwijk, die voor voorstellingen met grote namen niet naar Zwolle, Amersfoort of Apeldoorn hoeven te reizen, maar gewoon hier in Harderwijk terecht kunnen."