• Henk Merjenburgh

Struinen in Tuinen succesvol

HARDERWIJK De eerste Harderwijkse editie van 'Struinen in de Tuinen' mag succesvol worden genoemd. In totaal 49 tuinen, verspreid door heel de stad, veranderden zondagmiddag tot intieme podia waar muzikanten en theatermakers gratis drie keer een kort optreden gaven.

Harry Schipper

De belangstellingen voor het bijzondere festival was groot. Enkele duizenden buurt- en stadsbewoners trokken, al dan niet gewapend met een programmaboekje, door hun eigen buurt of wijk door de stad om de optredens bij te wonen.

Daar kregen ze geen spijt van. Het weer zat mee en de overal vandaan gesleepte tuinbanken en -stoelen die in het gras of op terrassen waren neergezet bleken meestal volstrekt ontoereikend om het toegestroomde publiek een zitplaats te bieden. Maar zittend in het gras of vaak staand viel net zo goed te genieten van de bij vlagen prachtige en ontroerend goede acts van – meest - amateurkunstenaars. Temeer doordat een aantal tuinenbezitters niet alleen hun tuin beschikbaar stelde voor het optreden, maar daarbij ook nog eens de tientallen bezoekers trakteerden op een glaasje met wat lekkers erbij.

ENTHOUSIAST Neem nou de 26-jarige Carmel Klop, die met haar 'Carmels Paradise' een one woman's show weggaf in een achtertuin aan de Bruggestraat. Het was één van de negen locaties in de binnenstad waar een sandwichbord op straat bezoekers door een steegje wees naar een forse achtertuin waar eigenares Sonja Butzelaar iedereen welkom heette. Klop maakte er een intieme show van. Haar kleine podium had de zelfbenoemde 'koningin van de karaoke' nauwelijks nodig: verhalend, zingend, strooiend met theezakjes en servetjes liep ze tussen het publiek dat van haar enthousiaste optreden en haar uitstraling genoot.

Butzelaar blikt terug op een 'super geslaagde middag'. ,,Ik had niet gedacht dat er zóveel mensen op af zouden komen. Hier alleen al bijna driehonderd bezoekers; ik heb ze geteld!" Ze is zeker van plan haar tuin voor een volgende editie weer beschikbaar te stellen.

VEEL APPLAUS Wie via de in de Schoenmakerstraat gevestigde kapsalon Friends4Hair in de achtertuin belandde, was ook spekkoper: hier trad gelegenheidsband The Gardeners op. Joost Speelman (van het bekende duo Speelman & Speelman) trad daar op samen met Jeffrey Migchelsen en Thijs Vermeulen. Het trio trakteerde het publiek op speciaal voor het tuinenfestival nieuw geschreven en gecomponeerde liedjes, die lovend en met veel applaus werden ontvangen. Het tuinenfestival is een jaarlijks festijn in alle wijken van Rotterdam, Utrecht, Breda, Amersfoort, Maastricht, Woerden, Huissen en nu dus ook in Harderwijk. Ooit bedacht door Stichting de Cultuurbrigade, die mensen wil verbinden door cultuur en ontmoetingen te stimuleren en kunst en cultuur laagdrempelig toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek.

STEUN De organisatoren kregen daarbij in Harderwijk steun van Popschool Harderwijk, Stadsmuseum, Stad als Podium, Cultuurkust, Prins Bernhard Cultuurfonds, AH, Leffe en gemeente Harderwijk.