• Michel van der Kroft (l) en Robert-Jan Nijland zijn dolblij met de twee Michelinsterren voor 't Nonnetje.

    Foto: Marco Jansen

''t Nonnetje heeft nu een internationale status'

HARDERWIJK - Van een uitstekende naar een verfijnde keuken; Restaurant 't Nonnetje draagt sinds maandag twee Michelinsterren. Eigenaar/gastheer Robert-Jan Nijland en chef kok Michel van der Kroft beleefden een explosie van emoties toen het nieuws vanuit Maastricht binnenkwam. ,,Wij hebben nu een internationale status en dat is héél bijzonder.'' De Basiliek, het andere sterrenrestaurant aan de Vischmarkt, heeft zijn ster behouden. door Marco Jansen Chef kok Van der Kroft slaakte een 'oerkreet' toen hij het verheugende nieuws op zijn laptop zag. Hij kwam 8,5 jaar geleden binnen bij 't Nonnetje en reist sindsdien dagelijks van Hoorn naar Harderwijk. ,,Dit is een jongensdroom die uitkomt. Koken vind ik het leukste wat er is en ik mag dat op een prachtig podium uitoefenen. We praten niet over de witte en zwarte brigade. Wij zijn één team dat met een totaalbeleving van natuurlijk mooi eten en wijnen, service en gastvrijheid het de gasten naar de zin maakt. Dat doen we op onze eigen manier: een ontspannen benadering, herkenbare producten op een bord waar de liefde en aandacht vanaf spat.''Eigenaar/gastheer Robert-Jan Nijland heeft het gevoel dat er een last van zijn schouders is gevallen. ,,Wij zijn vier jaar geleden een proces in gegaan en nu voel ik hoe diep we gegaan zijn. In zo'n proces heb je ook afvallers en als de economie tegenzit moet je vasthouden aan je ideaal. We hebben de zaak aangepast en een hele nieuwe inductiekeuken geplaatst. Ook hebben we geïnvesteerd in heel goede mensen om ons heen. ,,'t Nonnetje verloor in 2006 zijn eerste Michelinster na het vertrek van chefkok Omar Dahak. Twee jaar later was de ster onder zijn opvolger Van der Kroft terugveroverd. Nu is 't Nonnetje één van de 19 restaurants in Nederland met twee sterren. Slechts De Librije (Zwolle) en De Leest (Vaassen) hebben er drie. Van der Kroft: ,,Het was nooit een obsessie voor ons, maar we hebben kritisch gekeken hoe we in smaak, beleving en service nog meer stappen konden maken. Die verfijningsslag heeft zich maandag uitbetaald.'' Nijland: ,,Ik zie ons binnen die groep van 19 van grote brigades met grandeur van kroonluchters, zilver en goud als een zaak met een status aparte. We zijn verreweg de goedkoopste tweesterrenzaak van Nederland.''Hoofdinspecteur van de Michelingids Werner Loens zegt over 't Nonnetje: ,,'t Nonnetje in Harderwijk is het restaurant met twee sterren waar iedereen naar toe kan. Het is een leuke tent; niet te groot, het is er gezellig, er is een ongedwongen sfeer. Ongedwongen bediening door een heel joviale patron die heel veel verstand heeft van wijnen. Hij heeft een ontzettend ambitieuze chef die heel mooi klassiek kookt met altijd een moderne toets, en je krijgt ook heel wat herkenbare producten op je bord. De smaak is super: heel technisch, fijn en elegant. Gezien de prijs-kwaliteit zou ik heel Nederland uitnodigen om daar naartoe te gaan. Het is een super zaak.''