• Tijdens de voorstelling krijgt Michel uit het publiek een tattoo van Schiffmacher.

    Mieneke Braakman
  • Eigen foto

Tattookoning Henk Schiffmacher in Harderwijks theater

HARDERWIJK Hij gruwt van perfectie en gemaaktheid. De beroemde tattookoning, creatief allesdoener én geboren en getogen Harderwijker, Henk Schiffmacher, deed vrijdag tijdens zijn tour het Theater Harderwijk aan.

Mieneke Braakman

'Schiffmacher verteld', staat geschreven op een groot decordoek. Je vraagt je af of de spelfout nu gewoon dom is, of een neppert. Gaandeweg blijkt dat 'Hanky Panky', zoals hij wel wordt genoemd, wars is van perfectie. Hij heeft liever een 'romantische' tattoo met een spelfout van een geliefde dan een gelikt mooi plaatje zonder een verhaal erachter. Op het decordoek heeft Henk verschillende thema's geschilderd, waarover hij verhalen gaat vertellen. Zijn woonplaats Amsterdam, zijn Louise, Borneo en andere werelden waar hij vertoefde. En: Butchers boy, de slagerszoon.

JEUGD Henk trapt af met anekdotes en herinneringen over Harderwijk en neemt hier ruim de tijd voor. ,,Ik heb dit theater nog gebouwd zien worden. Hier kwam je niet als jongen van de Ambachtsschool, hier zaten allemaal mensen van 't Gymnasium.'' Hij vervolgt: ,, De Vitringasingel was ons speelveld. Van daar af trokken we ten strijde tegen de Tinnegieter. We rookten mislukte sigaretten bij de sigarettenfabriek. En speelden op de asbestput van Asbestona.'' Hij schaterlacht: ,,En bij groenteboer Van Stralen haalde je aardappelen uit de kelder. Dan stuurde je moeder je terug: 'Laat ze dat zand er zelf maar afhalen'. Dat scheelde zomaar 1,5 kilo.''

Tot zijn spijt is Harderwijk erg veranderd. ,,De Vischmarkt is nu zo deftig. Met de duurste restaurants. Wat wás dat een zooitje vroeger, daar woonde allemaal tuig.'' Melancholisch: ,,Je haalt Harderwijk nooit uit iemand vandaan.''

TATTOO Dan gaat zijn verhaal over botox, plastische chirurgie en 'anusbleken'. ,,Wanneer bedenk je zoiets? Hoe kom je erachter: dit is geen gezicht?'' De zaal ligt, net als Henk zelf, dubbel van het lachen. Over tattoos zegt hij ,,Dat is romantiek. Kom thuis met de naam van je vrouw of hond, kat, het betekent: trouw. Het is ook een symbool van een avonturier. Telkens een tattoo erbij, met een verhaal. Mijn vriend Herman Brood had een aan/uitknopje, een vis, een ritssluiting en allemaal andere rommel op zijn armen. Nu willen ze een hele grote tattoo in één keer. Een één-concept tattoo. En dan dat oneindigheidsteken, 'Infinity'. Dan willen ze er ook nog onder: 'forever'.

Het publiek blijft lachen om de snel opvolgende voorbeelden. Over zijn verre reizen: ,,Hoe vreemder de gewoontes van een volk, hoe interessanter voor mij. Zo'n jungletocht, moet je goed voorbereiden. Dat gaat niet rechtstreeks vanuit café 'Barre Wienter." Henk heeft vele levens geleefd, zo blijkt uit de voorstelling, waarbij hij rauw en zonder mooie opsmuk vertelt. Precies zoals zijn leven is en zoals hij denkt.

DRANK EN DRUGS Hij vertelt over zijn turbulente leven. ,,40 jaar drank en drugs. Daar krijg ik nu de rekening van. Althans, de zorgverzekering krijgt die. Als ik 7 jaar geleden niet met coke was gestopt, had ik hier nu niet gezeten'', denkt de 66- jarige tattookoning.