• Mieneke Braakman
  • Mieneke Braakman

Veel lof voor de Aaltjesdagen

HARDERWIJK Een grotendeels zonovergoten Harderwijk vierde afgelopen weekend Aaltjesdagen. De combinatie van het prachtige weer en een uitgebreid programma met voor ieder wat wils, zorgden dit jaar voor veel lof voor de Aaltjesdagen, die traditiegetrouw in het tweede weekend van juni werden gehouden.

Mieneke Braakman

De editie 2018 gaat wat haperend van start. De natuurfilm over de Oostvaardersplassen is gecanceld. Onder druk van dierenactivisten besluit de organisatie de film terug te trekken en donderdagavond een andere film te vertonen in de tent bij de Vischafslag. Tijdens de 'Bokkingrace' kiest een vloot van met name oude botters vrijdag het ruime sop op het Wolderwijd, terwijl de regen uit de hemel valt.

Maar in de namiddag klaart het op en is het feest in de grote tent in de oude haven. De zon zorgt voor prachtig weer gedurende de rest van de Aaltjesdagen, die tot en met zondag duren. De hele stad bruist van activiteiten, voor jong en oud. Van sport en spel tot aan muziek, dansen, eten, ontspanning en visserij. Het is ondoenlijk om alles te bezoeken, er moet gekozen worden.

BRADERIE Traditiegetrouw trekt de Boeldag zaterdagochtend vroeg op het Kerkplein veel bezoekers. Oude meubels, huisraad en snuisterijen vinden gretig aftrek. Op de nieuwe Boulevard staan aan weerszijden rijen kraampjes met koopwaar. De braderie is druk, maar door de brede doorgang is het prettig lopen.

MUZIEK Elders in de stad is veel muziek te horen. Van vrijdagavond tot en met zondag staan er verschillende nationale, internationale en lokale bands op het podium op de Stille Wei. Het is een knus, klein festival, omringd door Foodtrucks. Of is het een Foodtruckfestival, omlijst door muziek? In ieder geval is er genoeg belangstelling. Jong en oud waagt een dansje, zit op strobalen of in de open tent, terwijl 's avonds vuurtjes op het terrein knapperen.

Op de Markt is zanger Tino Martin vrijdagavond de grote publiekstrekker. Hij treedt een klein half uur op. Omdat er geen tijdstip van optreden was aangekondigd, was het veel langer druk op en rond het plein. Veel muziek- en dansplezier is er op de hoek Vijhestraat/Bruggestraat. In de kern van het uitgaansgebied draaien vrijdag- en zaterdagavond deejays vanaf een metershoog plateau.

PALINGROOKWEDSTRIJD Wie iets van de oude Harderwijkse visserijtraditie wil zien én proeven, moet op de traditionele Palingrookwedstrijd zijn. Het is een idyllisch plaatje dat zo uit een prentenboek kan komen. Bij de in
ere herstelde Vischafslag en botterloods laten figuranten in oude klederdracht oude ambachten zien. Daarnaast stijgen rookpluimen op. Op het plein strijden 24 rokers, vooral 'Harderwiekers', maar ook een enkele Hulshorster en Ermeloër, om de felbegeerde eerste drie plaatsen.

EERSTE PRIJS Peter Petersen rookt voor het eerst mee en wint gelijk de derde prijs. Van een oud olievat maakte hij een rookton. ,,Ik heb het van de week uitgeprobeerd. De eerste paling smaakte wat naar benzine'', grapt hij. De paling van Roelof Schouten wordt door de jury als allerbeste getest, hij wint de eerste prijs. Schouten rookt 'al wel 20 jaar' mee. Adri Kruise zorgt voor veel hilariteit, als hij met zijn wedstrijdpaling door het publiek rent en nog nét op tijd op de tafel van de jury deponeert.

En net zo traditiegetrouw staat de uitslag van de rookwedstrijd ter discussie onder de deelnemers. De bezoekers wachten soms ongeduldig op warm gerookte paling, zalm of Poon uit de rooktonnen. De rokers mogen die tijdens de wedstrijd verkopen of weggeven.