• Ilvy Njiokiktjien

Verzet in Hierden tegen zorgbedrijf WZCO

HIERDEN Omwonenden verzetten zich tegen een omgevingsvergunning voor zorghotel WZCO, op het voormalige terrein van het Parkhotel aan de Molenweg in Hierden. Ze zeggen dat overlast, intimidatie en bedreiging door vooral jonge cliënten, veelvuldig voorkomt.

Mieneke Braakman

Buurtvereniging Hierden Bosch heeft namens 35 omwonenden bezwaren (zienswijzen) ingediend bij de gemeente, tegen de aanvraag 'omgevingsvergunning', die WZCO al anderhalf jaar geleden indiende. Hoewel de vergunning er nog niet is, exploiteert WZCO (WoonZorgCombinatieOverijssel BV) al sinds 2 jaar het Parkhotel. De vergunning is er volgens de gemeente nog steeds niet, wegens discussie over brandveiligheid. Op het terrein verblijven 30 a 40 cliënten met een verstandelijke beperking, psychische - en gedragsproblemen en verslaafden. Ze wonen in huisjes van het voormalige Parkhotel en hebben dagbesteding in onder meer een voormalige fietsenschuur. De huisjes en schuur zien er slecht onderhouden uit. Volgens de omwonenden heeft WZCO hen in 2015 een verkeerde voorstelling van zaken gegeven.

MISLEIDING ,,Er zouden mensen met een (licht) verstandelijke beperking tijdelijk, tot maximaal drie maanden, wonen. Nu blijkt dat er vooral jongeren met zware gedragsproblemen wonen, waar we veel overlast van ondervinden. We voelen ons misleid'', zegt woordvoerder Van Nierop. In een alarmbrief die de bewoners al eerder aan de gemeente stuurden, staat een lange lijst met voorvallen. Brandstichting op het terrein, lawaaioverlast, Hierdense meisjes die worden achtervolgd, cliënten die bij nacht en ontij om woningen heenlopen, wat een onveilig gevoel bij de bewoners geeft. Dan is er het drugsgebruik op het bankje aan de Duinweg, langs het doorgaande fietspad. En er werd illegaal een stacaravan op het terrein geplaatst, waarin een beruchte Harderwijkse drugsdealer verbleef, wat veel problemen aantrok.

Vernielingen, fietsen in elkaar trappen, flessen kapotslaan, agressie, schoolkinderen die op grove wijze worden bedreigd en geïntimideerd. ,,Onze kinderen en meiden zijn bang." Verder kwam bij fietsenmaker Bram Hop een cliënt om een schone broek vragen. ,,Hij zat van top tot teen onder de ontlasting." De Spar in het dorp heeft een aantal cliënten een toegangsverbod opgelegd wegens wangedrag. De brief vervolgt: ,,Als we wat van hun gedrag zeggen, krijgen we een opgestoken vinger. Ze vernielen ook de onverharde grindwegen met scheurende en piepende scooterbanden. De politie moet geregeld uitrukken naar het terrein wegens vechtpartijen tussen cliënten of cliënten en personeel." De conclusie van de bewoners is: ,,Er zijn voor deze mensen zorgmogelijkheden genoeg in de regio, zoals 's Heerenloo.'' Ook het feit dat WZCO permanente bewoning voor de hotelhuisjes heeft aangevraagd, is volgens de omwonenden in strijd met het bestemmingsplan.

VASTGOEDONDERNEMERS Het nog jonge zorgbedrijf WZCO BV, verstrengeld met diverse BV's, huurt het perceel aan de Molenweg 34-36 van vastgoedondernemer Harry Frens, die het op zijn beurt huurt van Foppen Vastgoed. De omwonenden vinden het kwalijk, dat er op deze manier geld verdiend wordt aan zorgbehoevende mensen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft naar aanleiding van een melding, eind 2015 een onaangekondigd onderzoek ingesteld naar WZCO. De conclusie was, dat er veel mis was in Hierden. Een tweede (aangekondigd) bezoek bracht de Inspectie in het voorjaar van 2016, op een andere locatie van WZCO in Nunspeet. De eindconclusie was, dat WZCO verbeteringen heeft doorgevoerd.

,,Overlast komt niet vaak voor", aldus WZCO Zorgmanager Frank ter Burg. ,,Er zijn maar een paar jong volwassenen bij ons waar af en toe incidenten mee zijn. Licht verstandelijk beperkten zijn ook gevoelig voor drugs. Politie die uit moet rukken, is incidenteel. We proberen in contact te blijven met omwonenden. We hebben last van de beeldvorming. Onbekend maakt onbemind. WZCO BV maakt geen winst."

(Archieffoto ter illustratie).