• De toekomstige bewoners en meer dan zestig betrokken bouwvakkers zagen hoe de rode lantaarn op z'n plek werd gehesen.

    Harry Schipper

Vuurtoren nu hoogste gebouw van Harderwijk

HARDERWIJK ,,Wij schrijven vandaag geschiedenis met een nieuw hoogste woongebouw in Harderwijk, een vuurtoren die iedereen welkom heet. Hoe gaaf is dat?" Dat vroeg wethouder Christianne van der Wal zich woensdag af bij de viering van het hoogste punt van woontoren De Vuurtoren in het Waterfront.

Harry Schipper

De wethouder plaatste bij die gelegenheid samen met directievoorzitter Hans Smit van het bouwbedrijf TBI Koopmans Bouwgroep een groot uitgevallen rode lantaarn als vuurtorenlicht bovenop het veertien verdiepingen hoge gebouw. Hun beider verrichtingen werden beneden op de bouwplaats gadegeslagen door een flinke groep genodigden, waaronder de bouwvakkers én de toekomstige bewoners van De Vuurtoren en De Wachter, een vier verdiepingen tellend gebouw dat naast het nieuwe hoogste gebouw van Harderwijk staat.

LANDMARK De flats aan de Alberdingk Thijmlaan zijn dus niet langer meer de hoogste woongebouwen van de stad, zo wist Van der Wal. De Vuurtoren is met 45 meter al hoog, maar met de dertien meter hoge koepel die zij er met hulp van een vaardige kraanmachinist op plaatste komt de totale hoogte op zo'n 58 meter. ,,Het gebouw is in de wijde omtrek zichtbaar, als 'een baken, een landmark", aldus de wethouder.

ALMERE Andersom trouwens ook. Met mooi weer kan men vanaf het 1,2 miljoen euro kostende penthouse op de bovenste verdieping Almere zien liggen. 's Avonds en 's nachts zorgt de telkens van kleur verschietende LED-verlichting in de rode lantaarn ervoor dat De Vuurtoren ook dan goed zichtbaar is. ,,Als een soort glow in the dark", omschrijft de architect het zelf.

UITZICHT De markante woontoren en ook De Wachter op de Kop van het Noordereiland blijken een gewilde plek om te wonen. Al kort na aanvang van de bouw, in januari van dit jaar, waren in beide gebouwen de appartementen (22 in De Wachter en 28, waaronder zes penthouses in De Vuurtoren) in een mum van tijd verkocht.

Naar verwachting worden de eerste in het voorjaar van 2019 opgeleverd. Bij de nieuwe luxe appartementengebouwen komt nog een half verdiepte parkeergarage met 74 parkeerplekken. De bouw daarvan moet nog beginnen.

CHAMPAGNE Irma en Huub Gering bekijken, elk met een glas champagne in de hand, vanaf de grond de openingshandeling, die met een confetti-bombardement wordt afgesloten. Zij hebben ook een appartement gekocht, op de vierde etage. ,,Wij hopen hier samen oud te worden", aldus Huub Gering. Het echtpaar verheugt zich daar nu al op: ,,Wij hebben van hieruit een geweldig uitzicht over zowel het Wolderwijd, de hele stad, de jachthaven én het Veluwemeer. Kan niet beter!"

De meer dan zestig bouwvakkers die betrokken zijn bij de bouw waren ook blij. Hun belangstelling ging ook uit naar de lekkere porties kibbeling, die Vishandel Dries van den Berg bij de bouwplaats de toeschouwers mocht aanbieden.