• Groep 6 van het Kompas is verhuisd naar de hal.

    Eline Huisman

Water op dak tegen warmte

HARDERWIJK Veel schoolkinderen hebben deze week een tropenrooster. Ze beginnen dan vroeg en mogen begin van de middag naar huis. Maar niet alle scholen doen hieraan mee. Sommigen hebben creatieve oplossingen bedacht tegen de hitte in de klaslokalen.

Mieneke Braakman

De onderbouw van De Schakel aan de Vondellaan zit lekker koel: de school heeft 2 jaar geleden airco aan laten brengen bij de verbouwing. De bovenbouw, gehuisvest aan de Busken Huetlaan,heeft dat niet en draait wel op het tropenrooster. ,,De kinderen hebben een continurooster, van 08.00 uur tot 13.30 uur. Met een korte eetpauze op school. Daarna zijn ze vrij. Enkelen kunnen niet naar huis omdat de ouders werken. Die blijven onder toezicht op school en kunnen buiten spelen. We hebben veel bosschages, waar het koeler is. Maar ze mogen ook lekker kleuren'', zegt conciërge Alex Schurink.

De Wegwijzer stuurde ouders een brief met de tijden van het tropenrooster. 'Wie echt niet om 13.30 naar huis kan, moet in het warme klaslokaal blijven', stond daar in. Directeur G. Blikman: ,,Ouders moeten zich er goed van bewust zijn dat het hier warm is voor hun kinderen. We willen ze maar hooguit een kwartiertje naar buiten laten gaan, wegens gevaar op verbranding. Ik heb zonnebrandmiddel gekocht voor kinderen die niet zijn ingesmeerd.'' Maandag bleven er 6 van de 230 scholieren achter tot 15.15 uur.

De klassen van Het Kompas hebben geen tropenrooster. Ze zoeken verkoeling op de benedenverdieping, waar airco is. Juf Eline Huisman zit met groep 6 in de hal. Anderen zitten in de bibliotheek of een leegstaand lokaal. ,,We hebben in het oude deel van de school airco. In de nieuwe bovenverdieping niet, vreemd genoeg'', stelt Huisman.

KOELKAST Vrije School Valentijn heeft een bijzondere oplossing tegen de warmte, waardoor de kinderen de normale schooltijden hebben. Conciërge Harm ter Meer: ,,Het was gisteren zo warm. We kwamen op het idee om het dak onder water te zetten met de sproeier. Dat helpt, het is nu geïsoleerd als een koelkast, vandaag is het een stuk koeler op school.''

Dominicus Savio heeft wel een tropenrooster ingesteld. De kinderen komen om 08.00 en gaan om 13.00 naar huis. ,,Leerkrachten vangen om en om kinderen op die niet eerder weg kunnen. We zijn dat ook wettelijk verplicht'', zegt een woordvoerster. Deze kinderen kunnen dan spelletjes doen.