• In de pauze van de cursusavond wordt de laatste sigaret gerookt. Is de bedoeling.

    Mieneke Braakman

Zeshonderd deelnemers op cursusavond rond roken

HARDERWIJK Rokers die willen stoppen hebben niets aan hulpmiddelen. Volg één cursus van vier uur bij ons en je hebt nooit meer zin in een sigaret. Dat belooft de stichting 'Ik Stop Ermee'.

Mieneke Braakman

De gemeente, het Sint Jansdalziekenhuis en huisartsen raadden deze cursus aan, vanwege het hoge slagingspercentage (gemiddeld rookt 81% na een jaar nog steeds niet).  Maar in ieder geval de helft stopt definitief, verzekert cursusleider Hugo Hairwassers. Dat percentage kan kloppen: dertig medewerkers van de Harderwijkse aluminiumfabriek Sapa deden in februari deze cursus. Navraag leert dat er vijftien niet meer roken. De cursus kwam nu twee keer naar het Theater Harderwijk. Zo'n 600 rokers gaven zich op.

 

ROOKPAUZES Afgelopen donderdag: het is erg warm binnen als de cursusleider allereerst de rokers geruststelt met de belofte dat er iedere anderhalf uur een rookpauze is en dat tijdens de laatste pauze de laatste sigaret wordt uitgedrukt. Zonder enig probleem. ,,De enige reden waarom je rookt is om de ontwenningsverschijnselen van je vorige sigaret ongedaan te maken. Fysieke ontwenningsscheuten na het stoppen duren slechts drie minuten, gedurende ongeveer drie dagen en maximaal drie weken. Tenminste, als je een definitieve beslissing hebt genomen om nooit meer te roken en je blij bent met die beslissing'', herhaalt hij telkens tijdens de cursus. Toch zegt hij ook dat motivatie niet belangrijk is voor deze cursus.

Hij voorspelt twee soorten moeilijke momenten die de 'stoppers' tegenkomen. De nicotineverslaving, het 'kleine monster' genoemd, met korte momenten een naar gevoel. Maar dat verdwijnt binnen drie dagen. Het 'grote monster', oftewel de hersenspoeling, kan ook opduiken. ,,Er zitten leugens over roken in je hoofd. Als je eenmaal verslaafd bent aan nicotine ontstaat er in je hoofd een angstsensatie. Dat wordt veroorzaakt door ammonia, een van de vele giftige stoffen die de tabaksindustrie er bewust instopt. Door emoties, drank, vakantie, kan het grote monster je te pakken krijgen. Alles wat je hoeft te doen is één uur niet te roken en hij verdwijnt.'' Hij vertelt dat de tabaksfabrikant ook het laxerende gif arsenicum in tabak stopt. ,,Neem een glas heet water voor het ontbijt, dat heft de verstopping na het stoppen met roken op.'' Ook raadt hij de voedingswijzer 'weetjefit' aan, gebaseerd op de omstreden zandlopertheorie.

,,Eet vier, vijf keer per dag, zodat je geen hongergevoel krijgt. Roken heft ook een hongergevoel op.'' Veel cursisten kijken tijdens de pauzes nadenkend voor zich uit. De opdracht bij de laatste rookpauze is: steek er een op. Druk die uit en steek na tien seconden je allerlaatste sigaret op. Proef hoe die smaakt.'' Iedereen is het erover eens: die laatste smaakt niet. Het effect van die eerste is immers nog niet ingezakt. Aan het eind van de avond is er een ademhalingsoefening uit de Mindfullnes. Wie het toch niet redt om van de sigaret af te blijven, kan de cursus gratis nogmaals volgen of de 50 euro terugkrijgen.