• De opening van Zorgoutlet Midden Nederland is een feit. De festiviteiten vonden afgelopen vrijdag plaats.

Zorghulpmiddelen krijgen een tweede leven

ERMELO Zorgoutlet Midden Nederland voorziet in de in- en verkoop van tweedehands zorghulpmiddelen. Van rolstoel tot douchestoel, van rollator tot wandelstok, van scootmobiel tot pillendoos. Alles in de showroom en het magazijn is met zorg uitgezocht, gereinigd, technisch gecontroleerd en zo nodig gerepareerd. De opening van het centrum dat zich bevindt in de noordvleugel van De Dillenburg, ingang Julianalaan 10, vond vrijdagmiddag plaats.

Arda Konings

Initiatiefnemers en directeuren van de zorgoutlet zijn Henk van Bruggen, eigenaar van kringloopwinkel 'De Zaak' van Ermelo en René van den Broek, van 'Ambulante Hulpverlening Midden Nederland'. Henk van Bruggen: ,,De Zaak van Ermelo is een leer- en werkbedrijf. Het is een uitdaging om mensen die in een uitkeringssituatie zitten en/of een beperking hebben, weer te her activeren of aan het werk te krijgen. De vraag naar zorg hulpmiddelen groeit. Aan de andere kant zijn er de toenemende bezuinigingen in de zorg, de jaarlijkse stijging van de eigen bijdrage en er wordt steeds minder vergoed vanuit de verzekering. Een zorgoutlet openen met tweedehands zorghulpmiddelen was dan ook een gat in de markt. Sterker, ze schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond. Voor een zorgdorp zoals Ermelo is zo'n outlet een 'must'. Bovendien zijn we niet commercieel en geniet onze stichting de ANBI status.

Mensen die hun zorghulpmiddelen bij ons doneren mogen dat aftrekken van de belasting. Uiteraard moeten de  personeels- en overige kosten worden gedekt en wordt er ook nog een webshop opgezet als verkoopkanaal. Hopelijk gaan er heel veel mensen in Ermelo, maar ook regionaal, blij gemaakt worden', aldus Van Bruggen

DUURZAAM Voorzitter van de zorgoutlet stichting Rob de Haan, uitte tijdens zijn openingswoord grote dank aan de samenwerking met diverse zorginstellingen in Ermelo bij de totstandkoming van de zorgoutlet: ,,De voorbereidende gesprekken met Zorggroep NW Veluwe, 's Heerenloo en GGz Centraal die anderhalf jaar geleden van start gingen, leidden tot een showroom- en verkooplocatie en tévens tot een grote donatie van honderden zorghulpmiddelen die opgeslagen lagen in de kelders en zolders van de instellingen. Met steeds minder gelden en budgetten tegenover steeds meer ouderen en minder bedeelden in de maatschappij, krijgen zorghulpmiddelen voortaan een tweede of soms zelfs derde leven. Dat is dus ook nog eens duurzaam. Maar ook de hulp van de Gemeente Ermelo, de sociale dienst en het UWV waren in het proces onontbeerlijk waarbij een aantal werk- leerplekken zijn gerealiseerd. Vrijwilligers zijn ook van harte welkom."

Vervolgens was het tenslotte de eer aan de wethouder van gezondheidszorg Laurens Klappe, om op ludieke wijze de openingshandeling te verrichten door op een scootmobiel het pand binnen te rijden, dwars door een afscherming heen. De wethouder is er van overtuigd dat de zorgoutlet een groot succes wordt.