De zorgverzekering verandert weer in 2020

27-09-2019, 09:34 |Van onze partner

Voor de zorgverzekering in 2020 zijn er weer een aantal veranderingen aanstaande. Ieder jaar verandert de zorgverzekering weer op een aantal punten, en dat is altijd goed om mee te nemen. Zo kom je erachter of je huidige zorgverzekering bijvoorbeeld nog voldoet, of dat de beste zorgverzekering ergens anders is voor jou.
 

Wijzigingen basispakket
Ondertussen zijn er al wijzigingen voor het basispakket bekend. Die maakt de overheid ieder jaar op Prinsjesdag bekend. Zo komt er een logeervergoeding voor patiënten die langer dan drie dagen aaneengesloten in een ziekenhuis moeten zijn, bijvoorbeeld voor onderzoek. Zij kunnen een vergoeding van
maximaal 75 euro per nacht krijgen. Dat is fijn voor de personen die van ver moeten komen. Verder komt er een vergoeding voor de apotheekbereiding van geneesmiddelen. Ook als er geen afspraak is met de fabrikant van het middel. Daarnaast wordt het stoppen met roken programma voordeliger. Je betaalt geen eigen risico meer over de kosten van het programma.
 

Premie gaat omhoog
Wat ondertussen ook bekend is, is dat de premie zal stijgen. Waar de overheid ervan uitging dat de premie met 37 euro per jaar zou stijgen, heeft de eerste verzekeraar de premie al verhoogd met 72 euro. Naast de premiestijging zien we ook een stijging van de zorgtoeslag. Daarmee worden de lagere inkomens gecompenseerd voor de stijging. De exacte stijging is nog niet bekend, die zal bekend worden gemaakt als alle premies bekend zijn (vanaf 12 november).
 

Collectieve korting wordt minder
Veel Nederlanders (zo’n 2/3) zijn verzekerd voor hun zorgverzekering via een collectief, bijvoorbeeld van de werkgever. De korting op de collectieve zorgverzekering wordt gehalveerd, naar maximaal 5%. Voor deze groep zal de zorgpremie in 2020 dus nog wat harder stijgen.
 

Eigen risico
Het eigen risico zal ook in 2020 gelijk blijven op 385 euro. Dat is een afspraak van het huidige kabinet. Het bevriezen van het eigen risico op 385 euro zal waarschijnlijk ook nog in 2021 gelden.

Bron: Vergelijkjezorgverzekering.nl