• Vrijdagavond werden in de Dialoog Ermelose sporters in het zonnetje gezet voor hun bijzondere prestaties in 2018.

    Foto: Heel Ermelo Beweegt
  • MMA-fighter Léon Jansen (midden) werd uitgeroepen tot sportman van het jaar 2018 in Ermelo.

    Foto: Heel Ermelo Beweegt

Divers Ermelo's sportgala

ERMELO MMA-fighter Léon Jansen werd sportman van het jaar, trampoline- springster Romee Pol sportvrouw, DVS'33 JO-17 was het sportteam van 2018 en sporttalent werd kempoka Sam Waney. De prijzen werden uitgereikt tijdens het derde Ermelose sportgala, vrijdag in theater De Dialoog.

Marco Jansen

De presentatie was in handen van sportcommentator Hans van Zetten en debutante Susanne Morren, zaalvoetbalster en redacteur bij Omroep Gelderland. Optredens waren er van een dansgroep van 's Heeren Loo, het Popkoor 4-us en Fencing Ermelo gaf een demonstratie schermen. Tijdens het 1,5 uur durende gala werden de sporters geïntroduceerd met filmpjes en werden de acht prijzen uitgereikt door diverse Ermelose sportcoryfeeën.

SPORTMAN van het jaar Léon Jansen werd in september in Almere kampioen Welterweight klasse (70 kilo) in de MMA World Fighting League. Hij behaalde zijn overwinning in 1,5 minuut. Hij kreeg een diner voor 2 personen van restaurant Peacock's uit handen van schaatscoach Leen Pfrommer. ,,Mixed Martial Arts is een mix van meerdere vechtsporten: grondgevecht, (kick)boksen, judo en worstelen. Je gaat met twee vechters de kooi in en speelt 3 tot 5 rondes van 5 minuten. Het is een keiharde sport, full contact. Je mag boksen, slaan, schoppen, met knieën en ellenbogen werken, arm- en beenklemmen maken en iemand naar de grond halen. Maar er zijn ook regels: niet op de ruggengraat of het achterhoofd'', legt hij uit. Jansen (30) woont in Harderwijk, maar traint in Ermelo. ,,Samen met trainer Erik van der Wal bij school Budo Academy. Daar geven we ook lessen. Ook train ik in Apeldoorn en Den Bosch en ga naar Amerika en Japan om te trainen. Gemiddeld 24 uur per week.''

SPORTVROUW werd trampolinespringster Romee Pol van Sparta Ermelo. Pol, oud-Puttense en nu woonachtig in Zeewolde, traint al jaren bij Sparta Ermelo. Zij werd Nederlands kampioen trampolinespringen en heeft 2x een EK-finale gehaald. ,,Heel blij met de nominatie, want ik ben er een hele tijd uit geweest en zit pas sinds drie jaar weer op topniveau'', aldus Pol, die trainster Alice Linthuis bedankte. Tweevoudig sportvrouw Ahsvini Ramasray (2016 en 2017) gaf haar de prijs en een fysiek traject van 6 maanden bij Quiek Familie Fysio.

SPORTPLOEG van het jaar werd DVS'33 JO17, kampioen geworden van de hoofdklasse en gepromoveerd naar de 4e divisie. Alle DVS-spelers kregen een medaille, coach Lennart Smedes nam de cheque van 200 euro van Intersport van Evert ten Napel. Die roemde de jeugdopleiding van DVS. Smedes: ,,Het was een onvergetelijk jaar, maar de eer is voor de spelers.''

SPORTTALENT Kempoka Sam Waney (17) werd uitgeroepen tot sporttalent van Ermelo. Waney was in april eerste geworden op het WK in Hongarije in de discipline semi-contact. De jonge vechtkunstenaar kreeg een cheque van 200 euro van Univé van oud-paralympisch rolstoelbasketballer Paul Toes. Waney bedankte zijn trainer Soeresh Kanhai en zijn sportmaatjes.

De trainer zelf was zo bescheiden om zich niet te laten nomineren, maar kreeg toch een prijs, omdat ook de geroutineerde kempo-sporter eerste werd op het WK semi-contact in zijn leeftijdscategorie. Deze uitzonderlijke sportprestatie was voor het gemeentebestuur reden om ook hem in het zonnetje te zetten. Ook Waney kreeg een extra prijs en datzelfde gold voor Fokko de Gans, die de EK-titel synchroonzwemmen op muziek haalde. ,,Een sport dit niet heel veel mensen zien, of je moet naar het zwembad komen'', wist wethouder Laurens Klappe, die de titelhouders namens de gemeente feliciteerde.

OVERIGE PRIJZEN Fietsclub HTT (Horst, Telgt en Tonsel) werd Sport- en beweeginitiatief van het jaar. De fietsclub bestaat al 20 jaar en fietst vooral voor goede doelen. De cheque van 200 euro van de Rabobank werd door winnaar Bert Vliek dan ook direct geschonken aan de stichting Stofwisselkracht voor Serra en Dana.

Bij de sportvrijwilliger wilde de jury geen keus maken. En dus kregen Wim Heijning (voorzitter Pauwervoll), Margriet de With (vrijwilligerscoördinator Dindoa), Esther den Herder (secretaris Sparta Ermelo) en Nanda Geurts (kantinemedewerkster FC Horst) allemaal een prijs en 10 sportlessen van Get Healthy. Den Herder deed namens Sparta Ermelo de oproep voor een beleidsmaker om mee te denken over de nieuwe sportaccommodatie Calluna.

Twee sporters met een beperking kregen een aanmoedigingsprijs van de gemeente en een cheque van 50 euro van Bakkerij Wegerif, uitgereikt door oud-paralympisch sporter Sjerstin de Vries. Dit betrof Eelco de Lange, G-voetballer bij FC Horst en Sandra Karssen, die zich uitleeft met zumba en fitness bij 's Heeren Loo.

Kontakt-fotograaf Jan de Roo maakte de sportfoto van het jaar. Hij ontving een beker en verrassingsmenu voor 4 personen bij Hop pannenkoek Hop. De foto van zijn fietscrossende kleindochter Jasmine had volgens jurylid Gert Hofsink een 'prachtige compositie, diepte en scherpte'. Er waren 18 inzendingen.

Het oordeel van de vakjury (Hans van Zetten, Peter van der Kemp, Johanna Minnaard, Jurjen Engelsman, Daniël de Bruijne en Gert Hofsink) woog voor 25%; de stemmen van het publiek bepaalden voor 75% de uitslag. In totaal 1600 inwoners brachten van 6-31 december op meerdere categorieën hun stem uit.