• De pas tienjarige Rio Olofsen is sinds een jaar behoorlijk succesvol op zijn minibike.

    eigen foto

Dure hobby geeft dilemma voor 10-jarig talent Rio

HARDERWIJK ,,Ik was met mijn moeder de zolder aan het opruimen en vond een paar foto's van mijn vader, die racete op een oude motor. Dat wist ik helemaal niet. Dat wilde ik ook.'' Racetalent Rio Olofsen (10) trad onverwacht in de voetsporen van zijn vader.

Marco Jansen

 

Ruud Olofsen (44) had bewust nooit verteld over vroeger. ,,Ik weet hoe verslavend motorracen kan zijn en hoeveel tijd en geld er in zit. Als je vrouw en gezin er niet achter staat, heb je een probleem. Vroeger was ik er elke dag mee bezig, tot ik het niet meer kon betalen. In 2005 ben ik gestopt. Van Rio wist ik al toen hij 2 jaar was dat hij talent had. Hij kan machtig sturen en op z'n driewiertje reed hij gruwelijk hard om de tafel in de huiskamer heen.'' Rio was snel uitgekeken op voetbal en in plaats van crossen door het zand wilde hij liever racen. Een jaar geleden kwam Rio bij Racekids in Poeldijk bij Den Haag uit. Na drie keer opstappen in een rode overall kreeg hij een echt pak aan. ,,Ik was de eerste dag al te snel, zo vond de organisator. Dat was te gevaarlijk voor de andere kinderen.''

 

UITNODIGING Zo kwam hij in juli 2016 op het NK minibike terecht. In de vier races die hij meedeed bij de A-junioren (7-9 jaar) eindigde Rio negende van de 21. Inmiddels doet hij mee bij de B-junioren (10-13 jaar) en staat na vijf races derde. Dat was een reden voor bondscoach Barry Veneman om hem uit te nodigen voor het EK. Van 28-30 juli was dit in Tsjechië op het Autodrome circuit van Most en van 4-6 augustus in het Italiaanse Franciacorte.

In Tsjechië waren twee klassen samengevoegd en was hij de jongste deelnemer. In de kwalificatie was hij tweede, de eerste wedstrijd derde en de tweede wedstrijd viel hij uit door een gebroken ketting. ,,In de derde wedstrijd werd ik eraf gereden door een senior van een jaar of 25. Ik lag derde en was wel boos op hem. Ik had geluk dat ik uiteindelijk nog vierde ben geworden en punten pakte.'' Zijn vader diende vergeefs protest in.

 ALTERNATIEVE VAKANTIE Het gezin maakte er een alternatieve vakantie van. In Italië wisten ze niet wat ze zagen. ,,Die jongens beginnen daar met 4 of 5 jaar en hadden hele teams van monteurs om zich heen. Wij doen dit samen als gezin'', vertelt Ruud. ,,Toen we aankwamen was het 40 graden in de schaduw. In de wedstrijden was ik twee keer zesde en een keer vijfde.

Met de start was ik steeds goed weg. Er zaten kleine jongetjes tussen met hetzelfde vermogen als ik, maar omdat ze lichter waren, vlogen ze vooruit. Ik heb die week veel geleerd en ben uiteindelijk vierde geworden'', kijkt Rio terug.Hij wil graag motorcoureur worden en de moto GP bereiken. Zijn vader ziet het dilemma. ,,Je ziet hem in anderhalve week op de motor vooruitgaan. Als hij verder wil, zal hij naar het buitenland moeten, want daar wordt harder gereden dan hier. Maar dat zit er om financiële redenen niet in. Het NK is negen wedstrijden, vaak in het noorden van het land.

Ik ben autospuiter en eenverdiener en moet veel werken om dit te bekostigen, anders kan er niet geracet worden. Trainen is al moeilijk en doet hij hooguit een keer per maand. Je hebt sponsors nodig, anders ga je dit niet redden.''