• Bram Dekker

Eremetaal voor zwemster Lisa Kruger

HARDERWIJK Zwemster Lisa Kruger heeft dit weekend eremetaal in de wacht gesleept in de World Serie wedstrijd in Kopenhagen. De Harderwijkse won brons en twee keer goud.

Dit weekend werd in de Deense hoofdstad Kopenhagen het eerste grote internationale toernooi gehouden van de World Serie reeks voor paralympische zwemmers. De 17-jarige Harderwijkse Lisa Kruger, die net anderhalve week terug in Nederland was vanwege een drieweekse trainingsstage in Italië, was ook van de partij en kwam dit keer uit op zes individuele zwemafstanden en twee mixed estafettes.

Kruger mocht tijdens dit zwaar bezette veld van wereldtoppers uit diverse handicapclasses terugkeren op het startblok voor vier finales. De 100 meter vrije slag was in 1.02,12 met 936 punten goed voor een vijfde plaats, waarbij Kruger de elf jaar oudere bronzen medaillewinnares van Rio in haar handicapclasse (S10), de Française Elodie Lorandi met 0,73 seconde achter zich liet.

In de 100 meter schoolslag finale kwam Kruger niet verder dan een vierde plaats. De gezwommen tijd (1.17,57), die ver boven haar persoonlijk record van 1.14,43 uitkwam, was wel goed voor 998 punten. De finaleplaats op de 50 meter vrije slag kwam als een verrassing voor de Harderwijkse zwemster. De 29,01 was dan ook een persoonlijk record en met 929 punten viel zij met een vierde plaats net buiten de prijzen.

BRONS Hoewel op de slotdag de gezwommen tijd in de series op de 200 meter wisselslag nog maar net voldoende was voor een finaleplaats (achtste in 2,37,94, 848 punten), maakte Kruger dit in de finale helemaal goed. Hier kwam 2.31,13 op het scorebord te staan, waarbij de 940 punten goed waren voor het brons.

DUBBEL GOUD Voor het eerst stonden er mixed estafettes op het programma van de Para World series. De 4 x 100 meter mixed vrije slag 34 punten en de 4 x 100 meter mixed wisselslag 34 punten. De Nederlandse equipe maakte hier gretig gebruik van en allrounder Lisa Kruger mocht in beide estafettes mee zwemmen. Alle twee de estafettes werden door het Nederlands team met een overwinning beloond. Met grote overmacht mocht het team met Lisa Kruger het goud laten omhangen. De 4 x 100 meter vrije slag estafette werd gezwommen in 4.19,70, waar nummer 2 (Frankrijk) in 4.26,82 aantikte en de 4 x 100 meter wisselslag estafette was met 4.46,13 heel dik goud waard. De nummer 2 (wederom Frankrijk) kwam er ver achteraan in 5.08,11.

EXAMEN Dit jaar zal de Nederlandse Paralympische ploeg uitkomen op alle vier de World Series toernooien in Europa. Kopenhagen, Lignano, Sheffield en Berlijn vormen het strijdtoneel. Echter zal Kruger de wedstrijd in het Italiaanse Lignano aan zich voorbij laten gaan. Deze valt precies in de examenperiode. Kruger hoopt dit jaar op het CSE in Zwolle haar eerste deel (vier vakken) van haar VWO-diploma te halen.